Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

Pilates’in Faydaları Nelerdir?

31/05/2021
Canan Cemali, PMA-CPT HypeUp Kurucu Ortağı

Pilates kuşkusuz son zamanların hem en popüler hem de en faydalı ve güvenli egzersiz metodlarından biri. Joseph Pilates tarafından geliştirilen bu metodun 3 ana prensibi ise: 

  • Tüm Vücut Sağlığı

  • Tüm Vücut Birlikteliği 

  • Nefes


Pilates egzersiz metodu beden ve zihin bütünlüğünü korurken nefes farkındalığını ve konsantrasyonu artırarak hareketlerden sağladığımız faydayı çoğaltır.

Pilates vücudun bir bütün olarak kuvvetlenmesini hedefler, faydalarının hissedildiği başlıca bölgeler:

  • Karın kasları

    Merkezlenme ilkesi her harekette kor kaslarını aktifleştirir. Hareketler içten dışa doğru yapılır ve karın kasları kuvvetlenir.
  • Pelvik taban kasları

    Derin kor aktivasyonu sayesinde pelvik taban kasları kuvvetlenir. Günlük yaşamda çiş tutma kasları olarak adlandırabileceğimiz bu kaslar aynı zamanda normal doğum sürecine yardım eden kaslardır. Bu kasların kuvvetli olması kadınlarda doğum sonrası veya ileri yaşlarda sıklıkla görülen idrar kaçırma sorunu da ortadan kaldırır. Hamile kalmak isteyenler, hamileler ve doğum sonrasında Pilates yapanlar daha rahat ve ağrısız bir gebelik ve doğum sonrası süreç geçirirler.
  • Sırt kasları

    Modern yaşamla birlikte masabaşında ve cep telefonuna bakarak saatler geçirenler veya öğrenciler aynı pozisyonda uzun süre kalmaktan kaynaklanan sırt ve bel ağrıları çekerler. Postürleri zamanla bozulur. Pilates özellikle sırtımızda bulunan kasları kuvvetlendirerek duruş bozukluklarını düzeltmeye yardımcı olan, bu konuda kişide farkındalık yaratan bir sistemdir. Pilates yapan kişilerin beden kontrolü artar, duruşu değişir. Bu kendine güveni de beraberinde getirir.

  • Omurganın etrafındaki kaslar

    Pilates omurganın sağlığını korumayı hedefler. Omurganın her yöne mobilizasyonunu geliştirir ve omurganın etrafındaki kasları kuvvetlendirir. Böylelikle daha genç ve dinç kalmamıza katkı sağlar. Joseph Pilates’in de dediği gibi “Omurganız gençse siz de gençsiniz, omurganız yaşlıysa, yaşınız ne kadar genç olursa olsun siz de yaşlısınız”.


Vücutta denge ve koordinasyonu geliştiren Pilates, kişinin bedenini daha fonksiyonel kullanabilmesini sağlar, günlük yaşamda uyguladığı hareketleri kolaylaştırır. Pilates kasları uzatarak çalıştırır ve vücudun daha esnek, ince, uzun ve güçlü kaslara sahip olmasını sağlar. Tüm bunları yaparken vücudun sıkılaşmasını ve şekle giremesini de sağladığı için günümüzde son derece popüler olmuştur. 

 

Kimler Pilates Yapabilir?

Pilates hem kadınların hem de erkeklerin güvenle yapabileceği bir egzersiz yöntemidir ve her yaşta başlanabilir. Daha önceden herhangi bir spor yapmış olmayı, esnek veya güçlü olmayı gerektirmez. 

Pilates çok kapsamlı bir egzersiz yöntemi olduğu için sağlıklı ve aktif yaşamak isteyenler dışında da farklı amaçlar için yapılabilir:

  • Hamile Pilatesi
  • Doğum sonrası Pilates
  • İleri yaşlar için Pilates - İleri yaşlardaki kamburluk, ayak sürterek yürüme, eklem sorunları, vb.
  • Medikal Pilates - Sakatlıklar veya ameliyatlar sonrası
  • Sporcular ve dansçılar için Pilates - Sakatlanmaları önlemek ve performans artırmaya yönelik
  • Omurga sorunlarına yönelik Pilates – Skolyoz, kifoz ve lordoz, vb sorunlar

gibi örnekleri çoğaltabiliriz. Pilates kişinin genel hayat kalitesini artırır, bedenini güvenle kullanmasını ve onunla barışık olmasını sağlar.

 

 

 

Pilates kilo verdirir mi?

Amaç kilo vermekse kişinin öncelikle bir diyet programı uygulaması gerekir. 2009 yılından bu yana sürdürdüğüm eğitmenlik tecrübemde gördüğüm, düzenli pilates yapan kişilerin beslenmelerine de dikkat ederlerse kilo verdikleri yönündedir. Fakat her beden birbirinden farklıdır ve bazı kişilere bu başarıyı getiren kanımca istikrardır. Düzenli bir şekilde devam edildiği takdirde her egzersiz yönteminde bunu başarmak mümkündür.


Pilates bir kilo verme yöntemi değildir. Pilates güvenli bir egzersiz yöntemidir, Pilates temeline sahip olan öğrenciler daha sonra başka sporları veya egzersiz yöntemlerini yaptıklarında kendi bedenlerini daha iyi korurlar ve her hareketi farkındalıkla yaparlar ve her egzersizden daha çok verim alırlar.

Bununla birlikte Pilates kesinlikle vücutta sıkılaşmaya, daralmaya ve düzelen postür ile birlikte çok daha fit ve sağlıklı bir görünüme sebep olur. Bölgesel çalışmalar yapılsa bile tüm vücut bir bütün olarak ele alınır ve genellikle Pilates yapan kişiler ilk önce bel ve karın bölgesinde bir daralma ve toplanma görürler. Bunun sebebi her hareketten evvel ve hareket esnasında kor kasları aktivasyonu ile karın kaslarımızın devreye sokulmasıdır. 

Yazımı yine Joseph Pilates’in bir sözü ile bitirmek istiyorum: “10 derste farkı hissedeceksin, 20 derste farkı göreceksin ve 30 derste yeni bir bedene sahip olacaksın.”

 

Sağlıkla kalın.