Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

Su içmenin faydaları nelerdir? Günde ne kadar su tüketilmeli?

20/06/2021
Healthonline sitesinden çevrilmiştir.

İnsan vücudunun %60’ı sudan oluşmaktadır. Tavsiye edilen ise günde 8 bardak su içmektir. Bu tabi ki kilo, boy, yaş gibi unsurlara göre değişse de vücudu susuz bırakmamak çok önemlidir.

İşte su içmenin başlıca faydaları:

 

Fiziksel performansın artmasına yardımcı olur

Eğer yeteri kadar su içmezsek, fiziksel olarak istediğimiz performansı gösteremeyebiliriz. Bu özellikle egzersiz sırasında ve sıcak havalarda önemlidir. Susuz kalırsak ve eğer başta söylediğimiz %60’lık oranın sadece %2sini bile kaybetsek, vücut ısısının değişmesi, motivasyon azalması ve artan yorgunluk gibi ciddi etkileri olabilir.

Vücudun ideal su seviyesinin korunması bunların önüne geçebilir, özellikle kasların %80’inin sudan oluştuğunu düşünürsek sıkı bir egzersiz sırasında kas yorgunluğunu önleyebiliriz. Eğer egzersiz sırasında çok terliyorsanız, yeterince su içerek daha iyi bir performans gösterebilirsiniz.

 

Beyin fonksiyonlarını etkiler

Beynimiz susuzluktan ciddi bir şekilde etkilenmektedir. Araştırmalara göre %1 ile %3 arası bir hafif bir su kaybında bile beyin fonksiyonlarında bir zayıflama görülmektedir. Genç kadınlar arasında yapılan bir çalışmada %1.4’lük bir su kaybı konsantrasyon ve moral üzerinde negatif bir etki gösterirken, aynı çalışma genç erkekler üzerinde yapıldığında %1.6’lık bir su kaybı hafızayı olumsuz etkilerken, anksiyeteyi artırdığı görülmüştür.  

 

Baş ağrısını engellemeye veya geçirmeye yardımcı olur

Susuzluğun baş ağrısını sebep olduğu ve bazı kişilerde ise migreni tetiklediği gözlemlenmiştir.  Araştırmalara göre susuzluğun en bilinen semptomlarından biri baş ağrısıdır. Alınan su seviyesini artırarak basit baş ağrılarından kaçınabiliriz.

Yapılan bir araştırmaya göre günde 1.5 litre su içilmesi migren sebebi ile azalan hayat kalitesinin iyileşmesine yardımcı olmuştur.

 

Kabızlığa iyi gelir

Kabızlık çok sıkça görülen bir sorun ve vücuda alınan sıvı miktarının artırılması önerilen çözümlerden biridir.

Az su tüketimi hem genç hem yaşlılarda kabızlık riskini artıran faktörler arasında yer almaktadır. Yeterince su içilmesi bu riskik azaltacaktır. Özellikle mineral suları bu konuda oldukça yardımcıdır.

Araştırmalara göre magnezyum ve sodyum açısından zengin mineral suları bağırsak hareketlerini artırarak kabızlığın giderilmesine yardımcı olur.

Kabızlık ile ilgili probleminiz varsa sitemizdeki “Bağırsak fonksiyonları için hareketler” dersine göz atmanızı öneririz.

 

Böbrek taşları tedavisine yardımcı olur

Böbrek taşları mineral kristallerden oluşan kümeciklerdir. İyi ve yeterli seviyelerde su tüketimi böbreklerden geçen idrar seviyesini artırarak mineral konsantrasyonunu seyreltir ve kümeciklerin oluşmasını engeller.

 

Kilo kaybına yardımcı olur

Bol su içilmesi tokluk hissini ve metabolik hızı artırarak kilo vermenize yardımcı olur. Araştırmalar su içmenin metabolizmayı hızlandırarak daha çok kalori yakılmasına yardımcı oluduğunu göstermektedir.

Suyu ne zaman içeceğiniz de önemlidir. Öğünlerden yarım saat önce içilmesi çok etkilidir. Böylelikle yemeğe tokluk hissi ile oturup daha az yemek yenilmesini sağlamaktadır.

 

Her gün yeterince su içtiğinizden emin olun. Bu miktar herkese göre farklı olsa da ortalama 8 bardak suyu hedeflemek doğru olacaktır. Bu miktarı gün içinde zamana yayarak almaya dikkat edin. Bu genel sağlığınız için yapabileceğiniz en pratik ve kolay şeylerden biridir.