Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

Spor yaparken nasıl beslenmeliyiz?

19/04/2022
Pilates Eğitmeni Seza Bali, @okadarbasit

Biliyoruz ki spor bedenimiz için yapacağımız en iyi yatırım, hele hele her yaşa ve fiziksel duruma uygun olan Pilates, HypeUp ekibinin vazgeçilmezi. Ancak günümüzde sağlığa artık bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşmamız gerektiğini biliyoruz, dolayısıyla bedenimize spor ile sağlık katarken bir o kadar önemli olan beslenme konusunu da hafife almamamız lazım. 


Egzersiz öncesi beslenme enerjimizi ve performansımızı artırmak içindir, egzersiz sonrası yapılan doğru beslenme ise yorulmuş vücudu toparlama, kasları onarma ve vücuda kaybettiği vitamin ve mineralleri tekrardan vermek içindir. 


Spor öncesi nasıl beslenmeliyiz?  

Egzersize başlamadan en az 1.5 saat önce yemek yiyin, spora yakın saatlerde yenen yemek sizi rahatsız edecektir, özellikle sırt üstü hareketlerin çok yapıldığı Pilates derslerinde dolu bir mideyle ders yapmak sizi zorlar ve dersten doğru verimi almanızı engeller. 

Sabah saatlerinde Pilates yapıyorsanız ve aç karnına ders yapmak sizi rahatsız etmiyorsa derse bir şey yemeden gidin ama antrenman sonrasında iyi bir kahvaltı ettiğinizden emin olun. 

Eğer spordan yarım saat önce çok aç hissediyorsanız midenizi rahatsız etmeyecek ufak bir ara öğün yapabilirsiniz, yarım bardak sade kahve ve ufak bir tahıllı bar yeterli olacaktır. 

Gün içinde bol su için ve antrenman boyunca da 1-2 bardak kadar suyu azar azar içmeye devam edin.

 

Spor sonrası ne yemeliyiz? 

Pilates derslerinde çok yüksek kaloriler yakmayı beklemeyin, ama bu, dersten sonra yemek yemenize gerek yok anlamına gelmiyor. Eğer ders çıkışı aç hissediyorsanız meyve ve yoğurt veya bir bardak kefir ile ara öğün yapabilirsiniz. 

Gün boyunca su içmeye devam edin, özellike çay ve kahve içmek vücudun su kaybetmesine sebep olur, her içtiğiniz çay ve kahveye ek olarak bir bardak su için.

Aşırı yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durun, kaslarınızı çok güzel çalıştırdınız, şimdi onları doğru besinlerle ödüllendirme zamanı. 

Gün boyunca yeterli miktarda sebze ve meyve yiyorsanız vitamin takviyesi almanız gerekmez, ama yine de kendiniz sürekli olarak yorgun, bitkin, dikkati dağınık hissediyorsanız doktorunuza danışarak vitamin alabilirsiniz. 


Bir Pilates dersinde bütün vücudu çalıştırırsınız, anca bir ağırlık antrenmanında olduğu kadar da kas yıpranması yaşamazsınız. Dolayısıyla Pilates dersinden sonra koştur koştur yemek yemenize ve özellikle proteini yüksek miktarda tüketmenize gerek yok. Yine de dersten aç çıktığınızı hissediyorsanız proteinden yana yüksek bir ara öğün yapabilirsiniz. Eğer ana öğün yiyorsanız tabağınız karbonhidrat, yağ ve protein açısından dengeli olsun. Bu nasıl olmalı derseniz sizin için hazırladığımız tarfilerimizi bir kenara not alın.

 

3 Sporcu Tarifi

Muzlu Kakaolu Yulaf Lapası 

Malzemeler: 

1 çay bardağı yulaf

1 çay bardağı su

1 çay bardağı süt (hayvansal veya bitkisel)

1 ufak anamur muzu

1 çay kaşığı kakao

½ çay kaşığı tarçın

1 çay kaşığı chia tohumu

Bir tutam tuz

 

Muzları ince ince dilimle, yarısını kenara kaldır. Küçük bir teflon tavayı ocağa al, bütün malzemeleri ekle, kısık ateşte muzları spatula ile ezerek karışımı yavaş yavaş karıştır. Yulaf lapa kıvamına gelince ateşten çek, bir kaseye al ve üzerini muzun diğer yarısı ile süsle. Afiyet olsun!


Tahıllı Vegan Salata
 

Her şeyi bir kasede birleştirdiğin bu tarifin malzemelerini haftanın başından hazır edebilirsin. Akşam sadece 10 dakikada doyurucu salatan hazır.

 

Malzemeler

½ su bardağı haşlanmış kinoa

½ su bardağı haşlanmış karabuğday

1 su bardağı haşlanmış nohut veya fasulye 

1 adet haşlanmış pancar, küp küp doğranmış

5-6 adet çeri domates, dörde bölünmüş

½ havuç, rendelenmiş

İnce kıyılmış maydanoz, dereotu ve nane

 

Bütün malzemeleri geniş bir kaseye alarak iyice karıştır. 

 

Ballı Hardallı Sos için: 

1 yemek kaşığı zeytinyağı

½ limonun suyu

1 tatlı kaşığı hardal

½ tatlı kaşığı bal

Tuz, karabiber


Malzemeleri ufak bir kavanoza ekle kapağını kapatarak iyice çalkala, yemeden hemen önce salatana ekle. Afiyet olsun!

 

Fırında Tavuk ve Sebzeler 

Malzemeler

120 gram tavuk göğüs

½ limon, dilimlenmiş

3 adet defne yaprağı

2 diş sarımsak, dilimlenmiş

Birkaç dilim soğan

1 adet havuç, ince dilimlenmiş

1 adet kapya biber, ince dilimlenmiş

½ kabak, halkalar halinde dilimlenmiş

3 adet taze patates, ortadan ikiye bölünmüş

Zeytinyağı

Tuz, karabiber

Birkaç dal taze kekik, biberiye

 

Fırını 200 dereceye ısıt, fırın tepsisinin ortasına tavuk göğsü yerleştir. Tavuğa birkaç çentik at, boşluklara dilim sarımsakları yerleştir, üzerine limon dilimlerini koy, tuz ve karabiber ile ovala. Tepsinin etrafına dilim sebzeleri dağıt, 1-2 kaşık zeytinyağı dök, defne yaprakları ve taze baharatları da ekledikten sonra üzerini folyo ile sararak fırına yerleştir. Yaklaşık 40 dakika sonra tavuğu en kalın yerinden kontrol et, içi piştiyse tepsiyi çıkarabilirsin. Afiyet olsun!