Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

Spor Taytı Nasıl Olmalı ?

23/02/2022
HypeUp Kurucu Ortak Gamze Kiremitçi

Pilatesi yol arkadaşım yaptığım, sağlıklı hareketin adımlarıyla yürümeye karar verdiğim yıllarda spor yaparken giyeceklerimiz bugünkü kadar çeşitli değildi. Dünyadan ve Türkiye'den birkaç markanın yine birkaç modeli arasından mecburi bir seçim yapmak zorundaydık. Sonra sağlıklı yaşam konsepti bir moda akımı olarak yükselişe geçince en büyük giyim markaları bile spor serisi yapmaya başladılar, artık her zevke ve bütçeye göre spor taytı bulmak hatta bunu alt üst kombinlerle şıklaştırmak mümkün. 15 senedir işte ve gündelik yaşamda hiç durmadan tayt giyen biri olarak son yıllarda genç Türk tasarımcıların işlerini tercih ediyorum onlardan az sonra bahsedeceğim ama daha öncesinde kısaca bir bakalım, spor taytı alırken nelere dikkat etmeliyiz? Kumaşı, sıkılığı, beli, bedeni nasıl olmalı?

Koşu ya da bisiklet gibi sporların kendi özel taytları oluyor sünger destekli, teri tamamen dışarı veren sürdürülebilir üretime önem veren bir çok marka tamamen geri dönüşüm ile elde edilen özel i özel kumaşlı ama biz burda pilates yoga ya da fitness yaptığımız ve belki de üstümüze bir hırka giyip güne öyle devam ettiğimiz taytların başlıca özelliklerini bir araya toplayalım isterim.

Taytımızın içinde öncelikle rahat etmeliyiz, tayt vücudu tamamen sarmalı, dinamik ve toparlayıcı olmalı ama sıkışık hissettirmemelidir. Kolayca esneyebilmeli ama formunu kolay kaybetmemelidir. Kumaşın kaymaz olması da hareket kabiliyeti açısından çok önemlidir. Nefes alabilen hızlı kuruyabilen kumaşlar da sağlık ve güne devam edebilme açısından tercih edilmelidir. Dikişleri rahatsız etmemeli ve kumaş transparanlaşmamalıdır. Üstünde düğme, fermuar ya da metal süsler olan taytlar gündelik yaşamda çok şık dursa da spor yaparken engelleyici olduğundan bu noktada şıklık ve rahatlık arasında bir seçim yapmamız gerekir.

Son yıllarda sürdürülebilir üretime önem veren bir çok marka tamamen geri dönüşüm ile elde edilen özel iözel kumaşlı ama biz burda pilates yoga ya da fitness yaptığımız ve belki de üstümüze bir hırka giyip güne öyle devam ettiğimiz taytların başlıca özelliklerini bir araya toplayalım isterim.

pliklerden k pliklerden kumaşlar yapıyor ve böylece kendimize dikkat edip spor yaparken çevreye de aynı hassasiyeti göstermemiz mümkün oluyor. Bu tip yaklaşımlar tayt seçerken benim çok dikkat ettiğim noktalar haline geldi diyebilirim. Unutmadan artık PushUp dediğimiz kaldırıcı toparlayıcı taytlar da çok moda ve rahatlıklarıyla spora da elverişliler.

Spor Matı Nasıl Seçilmeli? blog yazısına gitmek için tıklayın.

Size son yıllarda tüm üstte anlattığım noktara dikkat ettiğimde gönül rahatlığıyla seçip giydiğim birkaç tayt önerisi yapabilirim.


Jerf

Satın almak için tıkla!


Hugthemoonstore

Satın almak için tıkla!


Yorstruly

 

Satın almak için tıkla!


Upandfit

Satın almak için tıkla!

 Bu 4 marka da genç Türk kadınlarının kendi markaları, muadili yabancı markalara göre çok daha ekonomikler ve elbette böyle özel tasarımcılar üretimciler gün geçtikçe, şartlar izin verdikçe artıyor.

Bir de tabii ki dünyaca ünlü ve tartışmasız alabileceğiniz ürünler var;

Dechatlon 

Nike 

Satın almak için tıkla!


Adidas 

Satın almak için tıkla!


Lululemon

Satın almak için tıkla!

Bu arada bence spor taytlarının seçimi kadar bakımı da çok önemli. Senelerdir taytlarımın sapasağlam kalabilmesi için tüm uyarıları dikkate alıp şu sonuçlara vardım. Taytları makinede 30 derecede yıkamalıyız, mümkünse sıvı deterjan kullanmalıyız, yumuşatıcı olmadan yıkamalı, kurutma makinesini çok tercih etmemeliyiz ve tabii ki ütü de yok.

Başta da söylediğim gibi, spor taytları artık spordan çok daha fazlası demek. Şık bir topuklu ve çantayla bir anda gece kıyafeti ya da rahat bi gömlek eşliğinde hafta sonu kostümü olabiliyorlar. Hal böyleyken seçenekler de gün geçtikçe artıyor belki seçim zorlaşıyor ama biraz inceleme ve denemeyle hiç çıkarmak istemeyeceğiniz taytlara kavuşmanız mümkün.