Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

Ruh Halinizi Etkileyen 9 Alışkanlık

20/08/2021
Fiton sitesinden çeviridir.

 

Hangi alışkanlıklarınız sizi iyi hissettiriyor ve hangilerini bırakmalısınız?

Kim derdi ki ufak tefek alışkanlıklar kötü bir akşamüstü geçirmenize sebep olsun? Ruh haliniz her şeyi etkiler: iş arkadaşlarınızla iletişiminizden tutun, evdeki davranışlarınıza kadar. İyi bir ruh halinin kuvvetini sakın hafife almayın.

Ruh halinizi etkileyen şeylerin farkında olursanız bunları kontrol etmek daha kolay olacaktır Üzerinde çalışmak istediğiniz bir alışkanlığınızı seçin ve değişikliğin nasıl iyi geldiğine kendiniz şahit olun.

 

  • Kalkar kalkmaz telefon ekranına bakmak

Eğer sabaha güzel bir başlangıç yaparsanız gününüz de güzel gidecektir. Bu yüzden bazen kalkar kalkmaz sosyal medyayı taramak çok iyi bir fikir olmayabilir. Sosyal medya negatif haberler ile veya kendinizi sürekli kıyaslamak zorunda hissettiğiniz örneklerle dolu olabilir. Sabahınıza başlamak için iyi bir seçim değil. Önce kendinizle ilgilenin sonra sosyal medya ile :O)

 

  • Yatmadan haberleri seyretmek

Gün boyunca çok fazla negatif enerjiye maruz kalıyoruz. Sadece sosyal medya değil, haberler de stres seviyemizin artmasında ciddi bir rol oynayabilir, özellikle de tam yatmadan önce bunları seyreder veya okursak. Yatmadan önce sıcak bir banyo yapmak veya eğlenceli bir kitap okumak gibi daha rahatlatıcı şeyler denemek uyku kalitemizin artmasına ve ruh halimizin iyi olmasına yardımcı olacaktır.

 

  • Öğünlerden önce kafein almak

İtiraf edelim hepimiz zaman zaman bunu yapıyoruz, ellerimiz titreyene ve endişe seviyemiz artmaya başlayana kadar kahve içiyoruz. Özellikle yemekten önce içilen kahve kan şekeri seviyesini etkiler ve hoop hoş geldin kötü ruh hali :O( Önce sizi tok tutacak sağlıklı seçimler yaptığınızdan emin olun, protein, lif, sağlıklı yağlar gibi gıdalar seçin ve harika bir gün için kendinizi hazırlayın.

 

  • Yeteri kadar doyurucu gıda almamak (Düşük kan şekeri seviyesi)

Ruh halimizi en çok etkileyen şeylerden biri yeme alışkanlıklarımız. Yeteri kadar besleyici gıdalar almak kan şekeri seviyesinin düzenli kalmasına yardımcı olacaktır. Dengeli bir kan şekeri seviyesi iyi bir ruh haline yardımcı olacaktır. Acıktığınız zaman sağlıklı tercihler yaptığınızdan emin olun. Doyurucu gıdalara örnek olarak bir önceki blog yazımızı incelemenizi öneriyoruz.

 

  • Çok fazla program yapmak ve kendinize zaman ayırmamak

 

Kendimize yeteri kadar zaman ayırmadığınızda bu enerjinizin düşmesine ve pişmanlık hissetmenize neden olabilir. Örneğin günün her anını doldurur, başkalarının istek ve ihtiyaçlarnı kendinizinkilerin önüne alırsanız kendinizle ilgilenmek için zamanınız kalmayacaktır. Bu da sonuç olarak kötü bir ruh haline sebep olacaktır. Kendinize mutlaka yeteri kadar zaman ayırmaya özen gösterin.  

 

  • Gün içinde yeteri kadar mola vermemek

Çoğu zaman 6 saat, 8 saat hiç durmadan önümüzdeki işleri tamamlaya odaklanıyoruz. Bunun bizi daha verimli kıldığına inansak da gün içinde kendimiz için mola verdiğimizde aslında çok daha verimli olduğumuz bir gerçek. Hiç durmadan çalışmak genellikle stres seviyesinin yükselmesine ve ruh halinin bozulmasına sebebiyet veriyor. Çalışırken 1-2 saatte bir kısa da olsa mola verdiğinizde ve gerekiyorsa esneme hareketleri yapıp biraz su içtiğinizden emin olun.

 

  • Gelecekte yaşamak

Bazı kişiler sürekli olarak bir geçmişte olan olaylara takılma veya gelecekte olabilecekler ile ilgili endişe etme durumunda yaşar. Bu durum ruh halini son derece kötü bir şekilde etkiler. Bu durumda yapılacak en iyi şey öncelikle bu düşüncelerin farkında olmak ve düzenli bir şekilde meditasyon gibi egzersizler ile bu düşünceleri kontrol altına almaya çalışmaktır. Derin nefes egzersizleri gibi uygulamalar da anın içinde kalmanıza yardımcı olacaktır.

 

  • Bütün gün dışarı çıkmamak

İnsanlar olarak sosyal yaratıklarız ve dışarıda zaman geçirmek üzere tasarlanmış bir yapımız var. Güneş ışığı sağlığımız için en gerekli kaynaklardan biri. Bu yüzden eğer bütün gün bir ekranın karşısına kendimizi zincirliyorsak iyi bir ruh hali yakalamak oldukça imkansız hale gelir. Kalkın yerinizden ve dışarı çıkın, doğada yapacağınız 15 dk’lık bir yürüyüşün bile harika etkileri olacaktır.

 

  • Uzun süreler boyu oturmak

Vücutlarımız hareket etmek üzere tasarlanmıştır. Uzun süreler boyunca oturmak hem fiziksel hem de zihinsel sağlığımıza ciddi zararlar verir. Vücuttaki endorfin salgılamasını artırmak için hemen ayağa kalkın, hareket edin ve ruh halinizin nasıl hemen daha iyiye doğru gittiğine kendiniz şahit olun. Bir spor salonuna veya online egersiz yapabileceğiniz bir uygulamaya üye olun. 10 dk’nız bile olsa bu egzeriz yapmak için yeterlidir.