Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

Ramazan Ayında Spor Programımız Nasıl Olmalıdır?

15/04/2022
Hypeup Kurucu Ortak Gamze Kiremitçi

Ramazan ayı başladı, bir çoğumuz bu güzel ayda oruç tutuyoruz ve yeme düzenimiz, yediğimiz yiyecekler, yeme saatlerimiz hepsi birden kısa süreliğine olsa da değişiyor. Uzun süreli açlık sonrası ne kadar istesek de ya da uzmanlar ne kadar uyarsa ve ne yapmamız, ne yememiz gerektiğini söyleseler de bunları uygulamak, ramazan ayında o güzel pideleri, güllaçları yemeden durmak gerçekten çok zor oluyor. Esasında doğru ve sağlıklı beslenmeyle biraz da düzenli sporla geçen bir ramazan ayı bedenin temzilenmesi ve dinlenmesi açısından müthiş bir fırsat ama demin de dediğim gibi bunu uygulamak o kadar da kolay değil.

Ramazan ayında oruç tutarken ve spor yaparken esasında en çok kaybettiğimiz, sıvının yerine konmasına ve antrenmanın temposuna dikkat etmeliyiz bakalım bunları nasıl yapabiliriz...?
Su içmenin faydaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız!

Ramazanda spora ara vermeli miyiz? 

Bu soruya gönül rahatlığıyla hayır diyebiliriz ama bir koşuldan da mutlaka bahsetmeliyiz. Eğer bi sağlık sorununuz varsa ve oruç tutarken doktorunuz spora ya da yorulmanıza izin vermiyorsa o zaman bu ayı daha az hareketle geçirmeniz gerekebilir. Bu ayda spor yapmanıza her hangi bir engel yoksa da saatleri değiştirerek biraz da tempoyu düşürerek günlük ya da haftalık antrenmanlarınıza devam edebilirsiniz.

 

Ramazanda ne zaman spor yapmalıyız?  

Ramazan ayında spor yapılacak saatler konusunda iki farklı seçenek var diyebiliriz. İlk olarak iftardan sonra spor yapmak tavsiye ediliyor. İftarı yapıp, çok ağır ve çok fazla yemeden sofradan kalkıp ardından 1,5 – 2 saat arası sindirim sürecini beklemek ve sonrasında da her zaman yaptığımızdan biraz daha hafif bir antrenmanla geceye geçmek hem bedeni toparlayıp dinlenmek için hem de ertesi günün orucuna hazırlanmak için son derece faydalı olacaktır.

Bir diğer seçenek de hemen iftar öncesi bir antrenman yapıp ardından bol sulu sıvılı gıdalarla açlığı sona erdirmektir. Bu alternatif açlığın çok yormadığı zaten düzenli ve yüksek tempolu spor yapan kişilere daha uygun olacaktır. Ve oruçluyken yapılan bu antrenman 40 dakkayı aşmayan bir sürede ve normalde yaptığınızdan daha hafif bir tempoda olmalıdır. Spora alışkın biri değilseniz ve tam iftar öncesi antrenman yapmayı seçerseniz kalbinizi yorup, tansiyon sorunu yaşamanız ve susuzluğun tüm olumsuz etkilerini fazlaca hissetmeniz gibi riskler olabilir.

Özellikle sporcular arasında açlık halinde yapılan antrenmanların olumlu sonuçlarıyla ilgili çok fazla çalışma var ama sedanter kişiler için yine de iftar sonrası spor yapmak daha rahat bir seçim olabilir.

 

Ramazanda antrenman yaparken dikkat edilmesi gerekenler 

Esasında ramazan ayının çok soğuklara ya da aşırı sıcaklara gelmediği yıllarda yapılacak en güzel egzersiz açık havada uzun ve tempolu bir yürüyüştür. Oruç tutulan 4 haftalık sürede, vücut oksijenini, dolaşımını ve dengesini açık hava antrenmanlarıyla toparlayıp koruyabilir böylece kişi atletik seviyesinden fazla bir kayba uğramadan bu ayı tamamlayabilir. Pilates ve Yoga da bu dönemin en faydalı egzersizleri olarak ön plana çıkmaktadır. Hypeup ekibi olarak ramazana özel egzersizleri ve canlı dersleri sitemizde bulabilirsiniz.

 

Ramazanda spor yaparken mutlaka;

1 – Kaybedilen sıvıyı geri almaya çok dikkat etmelisiniz 

2 – İftar sonrası hemen spora başlamamalısınız 

3 – Çok ağır yediyseniz antrenmanı 2 saat sonraya planlamalı ya da o günlük pas geçmelisiniz. 

4 – Normal antrenman programınızın biraz daha kısasını ve hafifini planlamalısınız. 

5 – Ramazanda bilinçsiz ve yüklenen antrenmanlardan uzak durmalısınız. 

6 – Ramazanda yapacağınız sporun uyku düzeninizi olumsuz etkilememesine dikkat etmelisiniz 

 
Ramazan ayında spora devam edenler olarak doğru beslenmeye de önem veriyorsanız Hypeup ailemizden Seza Bali'nin sizin için hazırladığı "ramazanda beslenme" yazımıza da göz atabilirsiniz.