Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

Pilates’in Sağlığa Faydaları

08/02/2017
Time.com

Dansçıları fark etmek kolaydır, sahnede olmadıkları zaman bile.. “Vücutlarının ve duruşlarının son derece farkındadırlar ve neredeyse bir kedi gibi hareket ederler” diyor British Columbia Üniversite’sinde Pilates konusunda araştırmacı Marie-Louise Bird. “Ama çoğumuz bir köpek yavrusu gibi postürümüze çok da dikkat etmeden hareket ederiz.”

Allah’tan bu çoğunluğun vücut farkındalığını yakalamak için dans okullarına gitmeleri gerekmiyor. Sadece Pilates yapmaları yeterli!

Joseph Pilates, yaklaşık 100 yıl önce, New York’taki ilk stüdyosunu açtığından beri, bu metod yüzlerce farklı egzersiz ile karın ve üst gövde kaslarını kuvvetlendirmeye odaklanmaktadır. Pilates metodunun ilk müşterileri ise postürlerini daha da düzeltmek ve hareketlerindeki kontrolü artırmayı hedefleyen dansçılardır.



Pilates yanıltıcı bir şekilde kolay görünür. Ancak çoğu zaman ufak hareketler ile dengeyi ve karın kaslarının gücünü artırmayı hedefler. Bunu yaparken de doğru kasların çalıştırılması için zihin ve vücut arasındaki bağı kullanır. Bunun sonucunda daha iyi bir postür ve vücut hareketleri üzerinde daha güçlü bir kontrol elde edilir. Aynı zamanda, karın kaslarının güçlenmesi, kronik bel ağrısı çekenlerin ağrılarının azalmasına ve günlük hayatlarına daha rahat devam etmelerine yardımcı olur. Bazı araştırmalar Pilates’in esneklik, gövde stabilizasyonu, sakatlanmaları önlemesi ve performansı artırması sebebi ile atletler tarafından da tercih edildiğine işaret etmektedir.

Ancak Pilates’i hatalı bir şekilde yapmak çok kolaydır.

Bu yüzden eğer Pilates’ten gerçekten faydalanmak istiyorsanız mutlaka, en azından ilk başlarda, uzman ve doğru sertifikalara sahip bir eğitmenden ders almanız gerekir.

Pilates’in bir diğer benzersiz yönü ise fiziksel değil zihinseldir. En temel prensiplerinden bir tanesi “Odaklanmak” olan Pilates, düzenli nefes alıp vermeyi ve vücudunuzun hareketlerinin bilincinde olmayı gerektirir. Bazı araştırmalar Pilates’in bilinci ve farkındalığı artırdığını ve bu sayede rahatlamaya ve stres seviyesinde azalmaya yol açtığını göstermektedir.

Eğer zihnin ve vücudun birlikte çalışarak daha kuvvetli, harika karın kasları ve düzgün bir postüre sahip olmanızı sağlayacak bir egzersiz metodu arıyorsanız Pilates kesinlikle denemeye değer.

Şubat 2017, Time.com

http://time.com/4676903/pilates-benefits-workout/