Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

Pilates Yapmak Zayıflatır mı?

15/03/2022
HypeUp Kurucu Ortak Gamze Kiremitçi

Bu soru bir pilates eğitmeni olarak yıllardır en çok karşılaştığım soru olabilir ve çok basit bir cevabı var; hem evet, hem hayır. Tam ifade etmek gerekirse pilates yapmak insanı hem zayıflatır, hem zayıflatmaz. Bu nasıl bir insan olduğunuza bağlıdır. Eğer siz hareketsiz, sağlıksız beslenen ve fazla kilolarından dertli biriyseniz sadece pilatese başlamak bile sizi sağlıklı yola sokarken zayıflatmaya da yarayacaktır. Fakat siz zaten en fazla 1-2 kilo vermek isteyen, bol hareketli, yeme içmesine dikkat eden biriyseniz bildiğimiz anlamda pilates dersleri sizi daha fazla zayıflatmaz.

 

Pilates dersleri kaç kalori yakar? 

Uzun yıllardır pilates yapan ve yaptıran biri olarak pilatese başlayanlara ilk tavsiyelerimden biri tartıdan uzak durmaları oluyor. Tartı yerine o içine rahat girmek istedikleri kıyafetlere ve kas yağ oranlarına bakmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü pilates tüm kaslarınızı öyle güzel çalıştırıyor, bedeninizi 4 bir yandan sıkılaştırırken duruşunuzu da o kadar düzgünleştiriyor ki siz 3 kilo verdiğinizde zaten 5 kilo vermiş gibi görünüyorsunuz ve yağlarının yerine sağlam kaslara sahip olan vücut fazla kilo kaybetmese de o kadar fit ve ince bir görünüme kavuşuyor ki tartı ve ayna size aynı şeyi söylemeyebiliyor. Yine de günümüz teknolojilerinin bize verdiği güce dayanarak artık rahatlıkla söyleyebiliyoruz ki orta tempoda klasik bir pilates dersinde 60 kilo biri insan 200 civarı kalori kaybediyor, 90 kilo civarı biri de yine yaklaşık 350 kalori harcıyor. Son derece tempolu, kalp atışını arttıran pilates dersleri yaparsanız da bu rakamları yukarı taşımanız mümkün.

 

Pilates yaparken kilo da vermek istiyorum... 

Siz eğer kilo vermek istiyorsanız pilatesi yanınıza büyük bir yardımcı olarak alabilirsiniz ama kilo verme sürecinde elbette ki her şey beslenmeyle başlar. Bir diyetisyen desteğiyle ya da kendi çabanızla size en uygun ve en sağlıklı beslenme düzenine geçiş yapmalısınız, bol su içmelisiniz ardından da pilatesin yanına biraz hızlı tempo yürüyüş koyarsanız hızla kilo vermemeniz için bilinen hiçbir sebep kalmaz. Tabii bazı vücutlarda insülin direnci, metabolizma yavaşlıkları ya da bazı yiyeceklere intolerans gelişmiş olabiliyor o zaman tüm üstte yazdıklarımı yapsanız da istediğiniz kilo kaybını yakalayamıyorsunuz, işte bu noktada mutlaka bir uzmana danışmak gerekiyor.

Pilatese Başlangıç Programı için tıkla! 

Pilatesin vücuda etkileri nedir? Ne kadar sürede hissedilir?

Bu mucizevi egzersiz sisteminin yaratıcısı Joseph Pilates'in dediğin gibi, "Pilatese başladıktan sonra 10 derste farkı hissedecek, 20 derste farkı görecek ve 30 derste farklı bir bedene sahip olacaksınız." Biz pilatesçiler bu dahi adamın, bu etkileyici sözüne bayılırız çünkü iyi bir hoca eşliğinde pilates yaparsanız 10 derste tüm kaslarınızın içten dışa nasıl uyanıp toparlanmaya başladığını bu sırada ağrılarınızın ve yorgunluklarınızın nasıl geçmeye başladığını hissedersiniz. 20 derste kol, bacak, kalça, karın kasları belirginleşmeye başlar ve 30 derste siz artık pilates beden zihin yapısının ne kadar özel bir şey olduğunu anlamış farklı bir insan olursunuz.

Tabii ki sağlık ve güzellik için atılan her adımın bırakılmaması gerektiği gibi pilates de yoğunluğu artıp azalsa da bırakılmamalıdır. Bu noktada imdadınıza HypeUp yetişir. Evden çıkamyor musunuz? HypeUp evinizde, bulunduğunuz yerde istediğiniz gibi bir hoca ya da stüdyo bulamadınız mı? HypeUp'ta Türkiye'nin en iyi hocaları var. Pilates özel dersleri çok mu pahalı? HypeUp sudan ucuz. Siz yeter ki doğru hareket etmeye ve ilerlemeye hazır olun.