Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

Pilates Yaparsan Her Şeyi Yaparsın.

15/02/2022
HypeUp Kurucu Ortak Gamze Kiremitçi

 

Ne yapmayı seviyorsak ve ne yapıyorsak, bedenimizi hayallerine ve hedeflerine yaklaştıran en önemli egzersiz desteği pilatestir. Bütün gün koltukta oturmayı mı seviyorsunuz? Pilates sizi uzun yıllar ağrısız koltukta oturmaya hazırlar. Paraşütle atlamayı mı seviyorsunuz? Pilates sizi en iyi atlayışınıza hazırlar. Saatlerce masa başında çalışmak zorundaysanız yine pilates dimdik kalabilmenize yardım eder. Dans, Fitness, Cardio tutkunları, koşmayı ya da bisiklete binmeyi hayatının bir parçası haline getirenler, tırmanışçılar, balerinler, hemen hemen tüm sporcular yaptıkları şeyi daha iyi yapmak için pilatesin çok önemli bir alt yapı olduğunu uzun zaman önce fark ettiler. Bugün profesyonel sporcuların antrenman programına ya da dansçıların konservatuar dersleri arasına pilates egzersizleri çoktan dahil edildi bile.

2008 senesinde pilatese başladığım günlerde Türkiye'yi pilatesle tanıştıran ilk isimlerden biri olan Judy Orlandella Ataman'dan eğitim almaya başlamıştım. Judy Hoca şöyle derdi; "Pilates size önce ağrısız ve sağlıklı bir beden sağlar böylece işlevsel ve bol hareketli olursunuz, güzellik mi? Güzellik zaten bir yan etkidir o kendiliğinden gelir ona takılmayın..." Hocamın bu sözüne o zaman ne kadar inanmadığımı çok iyi hatırlıyorum. 20lerinin sonlarında genç bir kadın olarak o zaman bu tip sporların sadece güzel olmak için ve güzel görünene kadar yapıldığını herkesin de bunu böyle yaptığını düşünüyordum. Bu çok normaldi ve bence herkes de böyle düşünmeliydi, ki ben temelde bir sakatlık üzerine pilatese başlayanlardandım. Fakat pilates ve pilates sayesinde yaptığım yoga, boks, fitness, dans gibi aktivitelerle geçen 14 yılın sonunda artık bu cümlenin o kadar doğru olduğunu biliyorum ki.

Yaş ilerledikçe tırmanılan yokuşlar zorlaşmıyor. Günler geçtikçe yürünen kilometreler gözde büyümüyor. Saatlerce dans yormuyor. 1 gün ağrı olsa, 2. gün geçiyor. Belde boyunda fıtıklar var ama "sizin gibi sürekli iyi egzersiz yapan kişilerde zaten anlaması bile zor" diyor doktorlar insan bi gülümsüyor. Kaslı karın, şekilli kalça ve bacaklar, geniş omuzlar ve dimdik duruş zaten her yerden görülüyor. Her gün mü böyle harika geçiyor? Her gün mü ileri gidiliyor? Tabii ki hayır, insan bazen duruyor, hatta geriliyor ama yanında her an dönebileceğin tüm sağlıklı hareketlerin temeli pilatesin var olduğunu bilmek büyük motivasyon oluyor, yeni güne güvenle başlamayı garanti ediyor.

Seneler içinde biniciler, tenisçiler, savunma sporcuları, dansçılar, kayakçılar, kürekçiler, basketçiler ve tabii ki koşu tutkularıyla çalıştım. Pilatesin onların bu ev sevdikleri şeyi yapmalarına nasıl da yardımcı olduğunu görmek benim en büyük mutluluğum oldu. Diğer taraftan, yaşlı ve hareket kısıtlı kişilerin, ameliyat olmuşların, rehabilitasyon sürecindeki insanların pilatesle nasıl adım adım geliştiğine tanık olmak da paha biçilmezdi. Bu yüzden artık çok severek, üstüne basa basa söylemekten çok keyif alıyorum ve diyorum ki, pilates yapan her şeyi yapar.

HypeUp işte tam da bu yüzden var. Bizde hareket pilatesle başlar, isteğinize göre yoga, fitness, cardio, bale barı diye devam eder. İsterseniz her gün antrenman yapmanıza yardımcı oluruz. Isterseniz öylece dururuz ama hep yanınızda oluruz.