Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

Pilates Sporculara Nasıl Yardımcı Oluyor?

11/07/2017
IdeaFit

Bugün her daldan profesyonel sporcular Pilates’in performanslarını artırdığını, sakatlıkları azalttığını, iyileşme sürelerini hızlandırdığını ve yoğun antrenmanlara maruz kalan vücutlarının dengeli ve sağlıklı kalmasına yardımcı olduğunu söylüyor. Profesyonel sporcular için olduğu kadar amatör sporcular ve aktif yaşam sevenler için de Pilates’in bir çok faydası var. İyi bir stüdyosunda uygulanan kapsamlı bir Pilates programı her yaştan ve spordan atletler için harikalar yaratabilir.

İyileşme süreçlerinde faydalı

Pilates, tüm vücudu çalıştırarak vücudun güçlenmesini, fonksiyonel esneklik kazanmasını, koordinasyonun ve dengenin gelişmesini sağlayan bir metod. Özellikle sakatlanmalardan sonra sporcular veya amatörler tarafından tercih edilen bir sistem.



Pilates iyi bir temel hazırlar


Pilates, iyi bir temel oluşturan, hareket kalitesini sürekli olarak güvenli ve etkin bir şekilde iyileştiren bir metod. Fizik terapide kullanılan tekniklerden veya fazla düşünmeden yapılan eğlenceli fiziksel aktivitelerden çok farklı. Pilates, bu egzersizi uygulayanların, hareketlerini zihinlerini de kullanarak iyileştirmelerini sağlıyor. Kişileri, vücutlarındaki dengesizlikleri hissetmelerini sağlayarak ve bunları nasıl geliştirebileceklerini öğreterek çalıştıran bir egzersiz sistemi. Pilates bir zihin ve vücut çalışması.

Pilates karın kaslarını güçlendirir ve bel/kalça bölgesinde dinamik sabitlik sağlar

Pilates eğitmenleri özellikle bel bölgesini sabitleyen ve dengeleyen egzersizler yaptırırlar. Bir çok Pilates egzersizi de bu bölgenin doğru çalışmasına yönelik unsur içerir. Sporcularda bel/kalça bölgesinin dengelenmesi artan esnekliğe, golf, basketbol gibi sporlarda atış gücünün artmasına ve belin arka bölgesindeki sakatlanmaların azalmasına yol açar. Pilates egzersizleri “core” denilen ve vücudun güç kaynağını oluşturan, karnı saran kasları çalıştırarak bel/kalça bölgesinin güvenli bir şekilde sabitlenmesine yardımcı olur.

Pilates vücudu dengeler

Bir çok profesyonel veya amatör sporcunun yaptıkları spordan dolayı vücutlarında eşitsizlikler veya yanlış bir duruş şekilleri oluşabilir. Örneğin bisiklete binmek orta yaşlı bir çok kişinin tercih ettiği bir spor türü. Bisiklete binmenin solunum sistemini çalıştırma, dayanıklılığı artırma ve vücudu güçlendirme gibi harika faydaları olduğu kadar bu aktivite sıklıkla ve uzn süreli olarak yapıldığında omurga, omuz, boyun ve bacaklar üzerinde olumsuz etkileri de kendini göstermeye başlar. Masa başında bir işte de çalışıyorsanız bu iki aktivitenin birleşmesi özellikle kalça eklemlerinde ve belin arka bölgesinde esnekliğin azalmasına ve ağrıya sebep olabilir. Doğru planlanmış bir Pilates programı ile bu etkilenen bölgeleri tersine çalıştırarak yaşanılan sorunlar giderilebilir.

Yine tenis veya golf oyuncuları gibi vücutları asimetrik olarak çalışan sporcular için de aynı şey geçerlidir. Yaptıkları sporun doğasından dolayı vücutlarında dengesizlikler veya eşitsizlikler oluşabilir ve iyi bir Pilates programı ile vücudun daha az çalışan bölümlerinde simetri sağlanabilir.

http://www.ideafit.com/fitness-library/how-pilates-helps-athletes