Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

Pilates nedir?

31/05/2021
Canan Cemali, PMA-CPT HypeUp Kurucu Ortağı

Pilates, Joseph Hubertus Pilates’in (1883-1967) geliştirdiği bir egzersiz metodudur. Pilates metodu, zihin ve beden bütünlüğünü sağlayarak, kasların gücünü, dayanıklılığını ve esnekliğini artırmak ve daha sağlıklı olmayı ve kalmayı hedefler. Kor kaslarının sabitlenmesi ve merkezlenmeyi esas alan Pilates Egzersizleri tüm vücudu eşit bir şekilde kuvvetlendirir.

Joseph Pilates kendi metoduna “Kontroloji” adını vermiştir. Amacı, zihnimizi kullanarak kaslar üzerinde kontrolümüzü sağlamak, nefes farkındalığını artırmak, postür kaslarına odaklanarak daha dengeli ve omurgamızı destekleyen bir sistem yaratmaktır.

“Pilates Nedir” sorusunu daha iyi cevaplayabilmek için Pilates’in tarihine göz atmak gerekir:

Joseph Pilates 1883 yılında Almanya’da dünyaya gelmiştir. Çocukluğu astım, raşitizm ve romatik ateş hastalıklarıyla geçmiştir. Tüm yaşamını önce kendinin sonra başkalarının fiziksel gücünü artırmaya adamıştır. Ödüllü bir cimnastikçi olan babasının da desteğiyle vücut geliştirme, jiu-jitsu ve boksla profesyonel olarak ilgilenmiş 14 yaşına geldiğinde Anatomi atlasında poz verebilecek kadar fit bir vücuda sahip olmuştur.

1. Dünya savaşı patlak verdiğinde İngiltere’de kazancını sirkte ve savunma sporları eğitmeni olarak sağlayan Joseph Pilates, Alman vatandaşı olduğu için göz altı kampına yerleştirilmiştir. Bu süreçte geliştirdiği metod ile kamptakileri çalıştırmaya devam etmiş ve meşhur İspanyol gribi salgınında hayatta kalmalarını sağlamıştır. Yatan hastalar için yatağın yaylarını duvara monte ederek onların da hareket etmelerini sağlamış ve böylelikle daha sonra Amerika’da geliştireceği Pilates ekipmanlarından Trapez Table’in da ilk adımını atmıştır.

 

 

Joseph Pilates, metodunu oluştururken uzak Doğu savunma sporlarından, yogadan da faydalanmış ve özellikle bu alanlarda kendini geliştirmeye odaklanmıştır. Doğada sıkça vakit geçirmeyi seven Pilates hayvan hareketlerini de incelemiş ve onlardan da esinlenmiştir. Özellikle modern hayat koşullarının sağlığımızı olumsuz yönde etkilediğini ve kötü bir postüre sebep olduğuna kanaat getirir. Kötü postür nefes kalitemizi de etkilediği için özellikle bu konularda kendi sistemini geliştirir.

Joseph Pilates 1926’da Amerika Birleşik Devletleri’ne göç ederken gemide hayat arkadaşı Clara Zeuner ile tanışır. Daha sonra birlikte açtıkları ve dans okullarının merkezinde bulunan stüdyoları New York’ta kısa sürede dansçıların düzenli olarak gittikleri bir merkez haline dönüşür.

Joseph Pilates Universal Reformer’ın yanı sıra düzeltici egzersiz yöntemini destekleyen başka ekipmanlar da icat etmiştir. Trapez Table, Wunda Chair, Magic Circle, Foot Corrector, Spine Corrector, Ladder Barrel bunlardan sadece bazılarıdır. Joseph Pilates bu icatlarının pek çoğunun telif hakkını almamış. Dönemin devlet başkanlarına mektuplar yazıp kontroloji yönteminin okullara girmesi halinde sağlık sorunlarının ve suç oranlarının azalacağına inandığını dile getirmiştir. Zamanında istediği kadar sesini duyuramayan Joseph Pilates, bugün yaşasa, yönteminin bu kadar yaygınlaşmasından büyük bir memnuniyet duyardı.

Tüm Pilates dersleri için HypeUp'la!

Joseph Pilates’in kendi yetiştirdiği ilk nesil eğitmenleri Kontroloji’nin dünyanın çeşitli bölgelerinde yaygınlaşmasında da rol almışlardır. Klasik veya Geleneksel Pilates olarak adlandıralan bu metod günümüzde hala özgün halini koruyarak devam etmektedir. Modern Pilates ekolleri ise temelde Joseph Pilates’in prensiplerini benimserken aynı zamanda diğer bilimsel disiplinlerden faydalanarak metodu geliştirmiştir. En temel fark omurganın doğal kıvrımlarını koruması yönündedir. Çünkü zaman içinde yapılan bilimsel araştırmalar Klasik Metod Pilates’de sıkça kullanılan bel baskı yönteminin omurgaya zarar verebileceği yönündedir.

Her iki Pilates çeşidi veya ekollerinde ortak olan Pilates’in temel prensipleri ve ilkeleridir. Joseph Pilates metodunu 3 ana prensipte özetler:

  1. Tüm Vücut Sağlığı,
  2. Tüm Vücut Birlikteliği 
  3. Nefes

Pilates’in ilkeleri ise Tüm Vücut Hareketi, Nefes, Dengeli Kas Gelişimi, Konsantrasyon, Kontrol, Merkezleme, Kesinlik ve Ritim’dir.

Joseph Pilates aynı zamanda, 1934 yılında “Sağlığın” ve 1945 yılında “Kontroloji ile Hayata Dönüş” kitaplarında kendi yöntemini ve egzersize bakış felsefesini yazmıştır.

Siz de daha sağlıklı bir vücut için harekete geçmek istiyorsanız "Pilates Başlangıç" programımızı deneyerek bu harika metod ile tanışabilirsiniz.