Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

Pilates mi? Yoga mı? Aralarındaki farklar nedir?

18/06/2021
Mind Body Green sitesinden çeviridir.

Bir soru ile başlayalım: Kendinizi Pilates’e mi yakın yoksa Yoga’ya mı yakın hissediyorsunuz? OK, hemen bir taraf seçmenize gerek yok ama genellikle herkes iki seçenekten birini tercih ediyor. Yogiler Yoga’nın zihin, vücut ve ruhsal deneyimini överken, Pilates seveler tam bir odaklanma gerektiren ve tüm vücudu kuvvetlendiren bu egzersiz metodunu savunuyor.

Aslında Yoga ve Pilates birçok ortak faydayı paylaşır, hatta bazıları ikisini birbirini tamamlayıcı metodlar olarak görür ve tam bir deneyim yaşamak için hem Pilates hem de Yoga yaparlar.

Durum böyle olunca bu sorular kaçınılmaz hale gelir: Pilates ve Yoga arasındaki farklar nelerdir? Ve neden birini seçelim ya da ikisini birden yapalım?

 

Hangisi daha iyi?


Pilates

Yoga’nın kökleri binlerce yıl öteye kadar uzanırken Pilates oldukça yeni bir metod. Joseph Pilates kendi ismini taşıyan bu metodu 1920lerde, 1. Dünya Savaşı sırasında yatalak kalan askerlerin rehabilitasyonu için geliştirmiştir.

Günümüzde esas olarak iki çeşit Pilates vardır: Aletli ve Mat Pilates. İkisi de karın bölgesine odaklanarak tüm vücudun güçlenmesini sağlar. Reformer, Cadillac, Chair gibi aletler yay direnci kullandırırken, mat hareketleri isminden de anlaşılacağı gibi sadece bir mat ve vücut ağırlığı ile yapılan egzersizlerden oluşur.

Güç kaynağı karın olan hareketler sayesinde tüm ders boyunca bu bölge aktif olarak kullanılır ve farklı bölgeler çalışırken bile hiçbir hareket tam bir izolasyon içinde yapılmaz ve tüm vücut kontrolü hedeflenir. Bu yüzden Joseph Pilates metodunu ilk önce “Kontroloji” olarak adlandırmıştır.

Pilates’in faydaları

Pilatesin faydalarını saymakla bitiremesek bile, işte en öne çıkanları:

Core kontrolü: Core kasları karın bölgemizi çevreleyen tüm ön ve yan karın kasları ile birlikte, arkada kalça kasları ve sırt ile kalça arasında kalan kaslardan oluşur. Pilates tüm bu kasları kuvvetlendirerek hem stabilizasyonu hem de mobilitesi üzerinde kontol sağlamıza yardımcı olur. Böylelikle egzersizleri daha doğru yaparken, günlük hayatta da özellikle sakatlanmalara çok açık bel bölgesinin korunmasını sağlar.

Düzgün bir postür: Core kaslarının güçlenmesi ve farkındalığının artmasıyla postürde de bir düzelme olur. Pilates ile kuvvetlenen sırt kasları ile de birlikte bu metodu uygulayanlar kendilerini daha dik ve düzgün bir postüre sahip bulurlar.

Rehabilitasyon: Köklerini de göz önüne alınca Pilates’in sakatlıklar sonrası rehabilitasyonda kullanılması çok da sürpriz değil. Tedavisi tamamlanmış sakatlıklarda Pilates kırılgan bölgenin kuvvetlendirilmesi ve bu bölgede farkındalık yaratılmasında çok ciddi faydalar sağlamaktadır. Egzersizler gerekirse kişiye göre özel olarak modifiye edilerek yavaş ama güvenli bir destek oluşturur.

Güvenli hareket etme: Pilates egzersizleri bir çok pasif ve aktif esneme hareketini de içerir ki bunlar eklemlerin esneklik ve mobilitesine ciddi katkıda bulunur. Vücut farkındalığı ve kasların kuvvetlenmesi ile de birlikte gerek spor yaparken gerek günlük hayatta yaptığımız hareketler sırasında sakatlanmamızı engeller.

 

Yoga

Yoga Hindistan kökenli, çok eskilere dayanan ve zamanla evrilerek Batı’da da yaygınlaşan bir pratik. Vinyasa gibi daha hızlı tempoda yapılandan, Yin Yoga gibi daha yavaş ve iyileştirici amaçlı yapılana kadar birçok farklı Yoga çeşidi olsa da hepsi ortak karakteristikler içermektedir.

Tüm çeşitlerde, uygulayanlar nefes eşliğinde pozlar arası bir akışı takip ederler. Bu pozlar ve pozlar arası geçişler değişse de asıl amaç yapanın nefesi ve vücudu ile derin bir bağ kurmasını sağlamaktır.

Yoga’nın faydaları

Pilates gibi Yoga’nın da faydaları saymakla bitmez, işte başlıcaları:

Artan esneklik: Yapılan derin esneme hareketleri ile birlikte uygulayanların esnekliklerinin artması en önemli faydalarından biridir.

Daha iyi uyku: Yoga yapanların daha iyi bir uykuya sahip oldukları söylenmektedir. Yapılan bir araştırmaya göre bu metodu uygulayanların %55’i daha rahat uyuduklarını ve %85’i de stres seviyelerinin azaldığını bildirmişlerdir.

Ruh sağlığı: Yoga'nın mindfulness ve nefes üzerine odaklanması uygulayanların ruh ve duygusal sağlıkları üzerinde olumlu etkileri olmaktadır. Araştırmalar Yoga’nın aynı zamanda anksiyete ve depresyon üzerinde pozitif etklileri olduğunu göstermektedir.

 

İki metod arasındaki en büyük farklar

Pilates ve Yoga bir çok ortak faydaya sahip olsalar da farklılıkları da var. Pilates core bölgesine odaklanarak vücudu güçlendirmeyi hedeflerken Yoga vücudun tek bir yerine değil sürekli olarak nefese odaklandırıyor. Pilates nefesi ile Yoga nefesinin farkı da buradan geliyor. Pilates nefesi özellikle core bölgesi aktivasyonu için kullanılırken Yoga nefesi daha çok rahatlama amaçlı kullanılıyor.

Yoga bazı pozlarda dakikalarca kalmayı önerirken, Pilates soğuma ve esneme bölümleri hariç sürekli harekete devam ettirmeyi hedefliyor.

Hem Yoga hem Pilates metodlarında öğrenciler sürekli odaklanma üzerine çalışırken Yoga içe dönük, Pilates ise fiziksel vücuda odaklanmayı amaçlıyor.

 

Peki Pilates mi daha iyi Yoga mı?

Hem Yoga hem Pilates gerek vücut gerek zihin için harika fitness metodları. Biri diğerinden daha iyi değil ama kişinin kendi hedeflerine, fiziksel ve ruhsal durumuna göre biri diğerinden daha faydalı olabilir.

Ruh sağlığı

Sakinleştirici etkisini düşünürsek büyük ihtimalle ruh sağlığını iyileştirmek isteyenlerin tercihi Yoga olacaktır. Ama eğitmenler arasında “Her türlü egzersizin ruh sağlığına iyi geldiği” konusunda kesin bir fikir birliği var. Gerisi tamamen kişisel tercihlere dayanıyor, bazıları Pilates gibi daha fiziksel bir antrenman yapıp rahatlarken, bazıları Yoga gibi daha derin, spritüel ve meditatif metodlar ile rahatlamayı tercih ediyor.

Kilo verme ve kilo yönetimi

Kilo yönetimi konusunda da Pilates ve Yoga arasında net bir tercih yapmak zor. İkisi de çok yoğun egzersiz metodları olmalarından dolayı kilo vermede çok etkili olabilirler.

Burada Pilatesin, HIIT Pilates gibi kardiyoya yakın uygulamaları olmasından dolayı ve özellikle karın bölgesini hızla şekillendirebildiği için biraz öne çıktığını düşünebiliriz.

Esneklik

Eğer esnekliğinizi artırmak istiyorsanız Yoga daha etkili bir tercih olabilir. Pilates’te de esneme harketleri olsa da asıl hedef esneklik değildir. Yoga’nın birçok çeşidinde pozlarda uzun süre kalmanın amacı bağ dokularına kadar inmek ve esnekliği ve hareket alanını artırmaktır.

 

Sonuç olarak 

Pilates mi Yoga mı sorusunun net bir cevabı yok. İkisi de hem fiziksel hem de ruhsal/zihinsel fitness için harika metodlar ve şanslıyız ki birini diğerine tercih etmek zorunda değiliz. Joseph Pilates bile iki metodu birbirinin tamamlayıcısı olarak görmüştür ve kendisi de Yoga yapmıştır.

Eğer Pilates’e veya Yoga’ya başlamak istiyorsanız HypeUp'ın iki metod için de özenle hazırlanmış başlangıç programlarından faydalanabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan şey bir mat. Hangisini yapmalıyım diye çok düşünmeyin, günün sonunda vücudunuz ikisi için de size teşekkür edecektir. Sadece başlayın!