Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

Pilates ekipmanları

26/07/2018
Her Yerde Pilates

Pilates yaparken hedefinize ulaşmak için çoğu zaman kullanılan veya gerekli ekipmanları tanımanız önemlidir. Bu ekipmanların kullanımı oldukça kolaydır ve asıl amaçları Pilates yaparken vücudunuze destek olarak egzersizleri daha verimli yapmanızdır. Kiloları daha hızlı götüreceği iddia edilen ekipmanlar ise çok doğru bir seçim olmayacaktır. Başarılı bir şekilde Pilates yapmanız tamamen sizin vücudunuz üzerindeki kontrolünüz ve doğru ve akışkan bir şekilde hareket etmenize bağlıdır. Başlarda sadece vücudunuza destek vererek sakatlanmanızı engelleyecek ekipmanlar alın ve size en uygun Pilates ekipmanını belirleyene kadar çok yüksek ücretler vermekten kaçının.


Pilates Ekipmanı çeşitleri

Reformer

İleri geri kayan bir yatak/mat, bar ve iplerden oluşan Reformer aleti Pilates hareketlerini yatarak, diz üstünde, oturarak veya ayakta yapabileceğiniz bir alettir. En popüler Pilates aleti olan Reformer farklı repertuarı ile vücudun her yerini çalıştırır.


Cadillac

Bacak yayları, kol yayları, itme ve çekme barları, trapez ve peluş askıları ile yaklaşık 2m yüksekliğinde bir alet olan Cadillac tüm vücudu çalıştırmak için idealdir. Aletin üst bölümüne tutunarak yer çekimine karşı ileri seviye hareketlerden, standart mat hareketlerini kolaylaştırarak yapılan hareketlere kadar bir çok egzersiz seçeneği sunar. Farklı yayları ve barları sayesinde istediğiniz her kas grubunu izole ederek çalıştırabilmenizi sağlar.


Chair

Ufak, çok yer kaplamayan bir Pilates aleti olmasına ragmen Chair çok sayıda egzersiz alternatifi sunar. Özellikle karın, üst gövde ve bel bölgesini kuvvetlendiren Chair aleti hem sakatlıklardan sonra, hem hamilelik dönemi hem de yatarak yapılan egzersizleri yapamayanlar için idealdir.


Pilates Matı

Pilates matı, çoğunlukla bedenin kendi ağırlığı kullanılarak yapılan egzersizlerde vücudu destekleyecek ve koruyacak bir çalışma alanı yaratması amacıyla tasarlanmış bir ekipmandır. Yoga matından farklı olarak özellikle yatarak yapılan hareketlerde beli ve sırtı koruma amaçlı daha kalın olmalıdır ve minimum 10 mm’den başlamalıdır. Herhangi bir sakatlanmayı önlemek adına kaymayan bir malzemeden olması önerilir. 


Pilates Çemberi

Pilates çemberi Joseph Pilates’in kendisi tarafından hareketleri yaparken direnci artırmak için geliştirilmiştir. Bazı egzersizleri yaparken harcanan eforun artmasını sağlayan Pilates çemberi kaslarınızı kuvvetlendirerek şekil almasını sağlar. Kullanımı ve evde bulundurması pratik bir ekipman olması sebebi ile çok popülerdir.


Büyük Pilates topu

Bir çok evde bulunan büyük Pilates topu en popüler Pilates ekipmanlarından biridir. Satın alırken özellikle büyüklüğünün kullanacak kişinin boyu için doğru olup olmadığı kontrol edilmelidir. En kolay kontrol yöntemi ise topun üzerine otururulduğunda üst bacaklar yere paralel ve alt bacaklar yere 90 derecelik bir açıda mı bakmaktır. Büyük Pilates topu hamileler, sakatlık geçirenler veya yeni başlayanlar için vücuda ciddi bir destek sağlarken, en kolay mat egzersizlerini çok daha zor bir hale getirebilen, zaman zaman dengeyi zorlayarak karın kaslarını ateşleyen çok yönlü bir ekipmandır.


Küçük Pilates topu

Yaklaşık 20 cm çapında olan küçük Pilates topu içindeki havası alındığında hiç yer kaplamayan bir ekipman olması sebebi ile evde veya seyahatlerde kullanmak için çok pratiktir. Özellikle karın hareketleri yapılırken omurgayı desteklemek için kullanılan küçük Pilates topu sakatlanmaları önlemesi açısından da önemli bir ekipmandır. Küçük Pilates topunu yatarken, oturuken veya ayakta farklı şekillerde kullanıp vücudun dengesini zorlayacak şekilde de çalışabilirsiniz.


Pilates bantı

Değişik dirençlerde bulunabilen Pilates bantı el çantanıza bile sığabildiğinden dolayı son derece pratik bir ekipmandır. Kendi seviyenize göre bir bant seçmenizi ve kuvvetlendikçe daha yüksek dirençli bantlara geçmeniz doğru olacaktır. Pilates bantlarının en güzel tarafı büyük Pilates aletlerinde yapılabilen bir çok hareketin benzerini yapmanızı sağlamasıdır. Tüm vücudu çalıştırabileceğiniz bu elastik bant aynı zamanda vücudunuzu esnetmek için de idealdir.


Foam Roller

Foam Roller hem masaj hem de Pilates gibi egzersiz metodlarında sıklıkla kullanılan bir ekipmandır. Hafif olması ve fazla yer kaplamaması sebebiyle de evde bulundurması son derece pratiktir. Pilates egzersizleri sırasında özellikle dengeyi zorlayan hareketler yapılabilmesini sağlayarak tüm karın kaslarının çalışmasını ve kuvvetlenmesini sağlar. Bunun yanısıra özellikle üzerine sırt üstü yatıldığında hareket alanını genişletmesinden dolayı esneklik artırma ve esneme hareketleri için birebirdir.