Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

Minik Dev Chia Tohumu

28/02/2022
Pilates Eğitmeni Seza Bali @okadarbasit instagram hesabı

Chia tohumu son yılların popüler fonksiyonel besinlerinden, yani sağlığımıza ekstra bir fayda sağlayan yiyeceklerden. Bunların arasında belki de kullanımı ve faydaları en çok merak edileni, zira chia tohumu Türkiye’de son birkaç senede popülerleşti. Bundan yıllar evvel elimde yurtdışından aldığım bir poşet chia tohumuyla bir aktara gittiğimi ama bir türlü bulamadığımı çok iyi hatırlıyorum. Şimdi herhangi bir zincir market rafındaki yerini size gözüm kapalı söyleyebilirim. 

Yüzyıllar boyunca Maya ve Aztek diyetlerinde temel bir besin olarak kullanılan chia tohumu sonunda kıtaları aşıp ülkemize ulaşınca fenomen mertebesine yükselip sağlıklı beslenmeye merak salan herkesin diyetinde yerini aldı. İçerdiği yüksek lif oranından dolayı tok tutması ve diyet listelerinin başında yer almasıyla büyük ilgi gördü, peki bu ufacık siyah tohumlar bize nasıl bir fayda sağlayabilir?

Tok Hissetmenizi Sağlayacak Besin Türleri blog yazımız için tıklayın.

Chia tohumunun faydaları



Chia tohumları Salvia Hispanica isimli bir bitkiden elde edilen minicik tohumlardır, Meksika ve Guatemala’da yetişen bu bitkinin tohumları zamanında koşucular tarafından uzun mesafeleri rahatlıkla koşabilmeleri açısından da tüketilmiş, zira chia Maya dilinde güç anlamına gelirmiş. Bugün chia tohumunu tüketmeniz için uzun mesafe koşucusu olmanıza gerek yok çünkü chia’nın sağladığı yararlar oldukça fazla. 

Örneğin iki yemek kaşığı chia tohumunda 11 gram lif bulunur, lif içeriği yüksek yiyecekler kan şekerini dengeler, bağırsak hareketlerini düzene sokar. Vücudumuzun dışarıdan almaya ihtiyacı olan omega-3’ler chia tohumunda fazlasıyla bulunur, omega-3’ler kötü kolesterolü ve enflamasyonu azaltır. Vejetaryen ve vegan beslenenlere de müjde, 100 gram chia tohumu 17 gram protein içerir, yani harika bir bitkisel protein kaynağı. Chia tohumu günde 1-2 kaşık kadar tüketilebilir, fazlası şişkinlik ve kabızlığa yol açabilir dikkatli olmakta fayda var.

Chia tohumu zayıflatır mı?

Tok tuttuğu, yavaş sindirildiği için kan şekerini dengelemesi zayıflamaya yardımcı olabilir, ancak sadece chia tohumu tüketerek zayıflamak mümkün değil. Tıpkı spor yapmadan sıkılaşmanın mümkün olmadığı gibi. 

Chia tohumu nasıl tüketilir?

Chia tohumunu beslenmenize eklemek istiyorsanız çok kolay bir puding yapabilirsiniz. Bir bardak sütün içine üç yemek kaşığı chia tohumunu ekleyip bir saat buzdolabında bekletin, çıkardığınızda tohumların su içinde jel kıvamına geldiğini göreceksiniz, puding neredeyse hazır. İçine sevdiğiniz meyveleri ekleyin, üzerine biraz bal ya da vanilya özütü, biraz tarçın döküp iyice karıştırın. Hafif ve harika bir ara öğün.

Chia’yı sadece puding kıvamında yemeniz gerekmiyor, kahvaltılarında ekstra bir protein kaynağı olmasını isteyenler omletlerine chia tohumunu ekleyebilir. Bunun için bir kasede 1 yemek kaşığı chia tohumu ile 2 yemek kaşığı sütü bekletin, yaklaşık 10 dakika içinde jöle kıvamına gelince bunu bir kenara alın. En sevdiğiniz omlet tarifine bu karışımı ekleyin ve tavada bildiğiniz gibi pişirin. Omlet hem daha pofuduk olacak hem de protein değeri yükselecek. Eğer chia’yı bu şekilde kullanmak size hitap etmiyorsa tohumları salatalarınıza serpip kıtır kıtır da tüketebilirsiniz. Hatta vegan tariflerde yumurta yerine chia ve su karıştırılarak bağlayıcı olarak kullanılıyor, oranı ise bir chia tohumuna üç su. Bu püf noktası da tarif defterinizin bir köşesinde dursun.

Hiçbir yiyeceğin tek başına zayıflatmadığını biliyoruz, chia tohumu için de aynı şeyi söyleyebiliriz. Sağlığımıza birçok faydası olan bu minik devleri yiyeceklerimize ekleyebileceğimiz yardımcı ve sağlıklı bir besin olarak düşünelim ama bir yandan da dengeli beslenmeye, her gün hareket etmeye ve bol su içmeyi hayatımızdan eksik etmeyelim. Hareket için HypeUp zaten yanınızda.