Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

Kötü hissederken egzersize motive olmak..

14/03/2019
Jamie Wiebe

Uzmanlara göre egzersiz yapmak depresyon tedavisine yardımcı oluyor ancak ne yazık ki düzenli olarak egzersiz yapmak bir çoğumuz için dünyanın en zor işlerinden biri. Hele bir de kendini kötü hissediyorken!?

Uzmanlar haklı, düzenli bir egzersiz rutini depresyonun tedavi edilmesinde gerçekten faydalı. Egzersiz yapmak daha iyi uyumanızı sağlar, genel sağlık durumunuzu iyileştirir ve kendinize daha çok güvenmenizi sağlar. Dahası endorfin salgılamanıza yol açar ki endorfinler sizi mutlu kılan hormonlardır.

Eğer kendinizi kötü hissediyorken düzenli bir egzersiz programına başlamak için ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız işte bazı öneriler:

Ufak ufak başlayın

Pilatese Başlangıç programı için tıklayın. 

Daha yataktan çıkmakta zorlanırken ağır bir egzersiz programına başlamak çok zor. 10 km koşmak mı yoksa yatakta kalmak mı diye sormak bile anlamsız.

Çok talepkar olmayın. Programınıza ufak ufak, bebek adımları ile başlayın. Maraton koşmaya çalışmak yerine 20 dk’lık hafif bir koşu veya yürüyüş, hızlı tempolu bir derse katılmak yerine sakin bir Pilates veya Yoga dersini hedefleyin.

Basit bir program ile başlamak, ufak başarıları elde etmek size güven, heyecan ve daha sonraki adımlar için momentum verecektir.

Gerçekçi olun


Siz bir yarış arabası değilsiniz ki 0’dan 100 km’ye saniyeler içerisinde çıkın! Eğer gerçekçi bir hedef belirlemediyseniz ufak adımlar ile başlamanızın da bir yararı olmayacaktır. Unutmayın gerçekçi olmayan hedefler belirlerseniz başarısız olma olasılığınız da o kadar artacaktır. Ve itiraf edelim, şu anda size başarı lazım!

Hedeflerinizi belirlemek için bundan bir kaç ay sonra fiziksel olarak nasıl görünmek veya neleri başarabilmiş olmak istediğinizi düşünün. Gerçekçi davranın. 10 Km değil de 5Km koşmayı / yürümeyi veya her gün değil de gün aşırı egzersiz yapmayı hedefleyin.

Unutmayın ki sadece fiziksel olarak değil zihinsel olarak da kendinizi geliştirmeye çalışıyorsunuz ve bu gerçekten zor. Bu yüzden kendinize gerçekleştirilebilir hedefler koyun.

Gerçekten çok ama çok sevdiğiniz bir egzersiz seçin


Kendinize hiç sevmediğiniz bir egzersiz metodu seçerek işleri daha da zorlaştırmayın. Koşmaktan nefret mi ediyorsunuz? Hiç önemli değil, o zaman koşmak yerine sevdiğiniz bir aktiviteyi deneyin.

Olayın aslı şu: Zaten depresyondayken veya kendinizi kötü hissederken egzersiz yapmaya motive olmak zor, o yüzden öyle bir aktivite seçin ki kendinize, egzersiz yapıyormuş gibi hissetmeyin! Spor yapmak için illa Olimpiyatlardaki dalları seçmek zorunda değilsiniz. Tenis, dans, Pilates veya Yoga, sizi ne iyi hissettirecek ise onu seçin.

Hata yaparsanız kendinizi hırpalamayın


Yolda engellere takılacaksınız, çok normal, lütfen kendinizi hırpalamayın. Bir ders kaçırmak ya da 3. Km’de nefes nefese kalmak kadar normal bir şey yok. Kendizi kötü hissedebilirsiniz evet ama lütfen kendinize şefkatli davranın.

Buna takılıp kalmak yerine şu ana kadar harcadığınız emek ve eforu boşa çıkarmayın ve yeniden deneyin. Bir dahaki sefere başarmayı hedefleyin. Yavaş yavaş da olsa, zamanla, egzersiz yapmak daha kolay hale gelecek.

Kendinizi ödüllendirin


Sadece hedefe vardığınızda değil yol boyunca kendinize bir çok ödül söz verin. Her başarılı haftanın sonunda kendinize ufak bir hediye alabilirsiniz belki.

Ödülün ne olacağı ise tamamen size kalmış! Kendinize gerçekten teşvik edici ödüller seçin ki işe yarasın yoksa hedeften uzaklaşmaya başlarsınız.

Kendinize bir destek mekanizması oluşturun


Bu işte yalnız değilsiniz. Aileniz ve arkadaşlarınızı destek olmak üzere yardıma çağırabilirsiniz. Belki onlardan biri de sizinle Pilates’e ya da yürüyüşe başlamak isteyecektir.

Ya da arkadaşlarınızdan arada sırada da olsa sizi kontrol etmelerini isteyebilirsiniz. Sadece uygulamaya çalıştığınız programın sadece fiziksel olmadığını aynı zamanda zihinsel bir tarafının da olduğunu anladıklarından emin olun. Başarılarınızı kutlayacak arkadaşlar seçin, hedeflerinize ulaşmakta geciktiğinizde sizi hırpalayacak arkadaşlar değil.

Egzersiz yapmak depresyonu yenmek ve kendinizi iyi hissetmeye başlamak için gerçekten çok önemli. Yukarıdaki önerileri ugulamak, daha aktif bir yaşam sürmenize yardımcı olacaktır.