Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

Kifoz

16/07/2021
Dr. Nahit Baylan Hareket ve Antrenman Bilimleri Uzmanı, Fitkon Kurucu Ortağı

Kifoz, günlük yaşamda kamburluk da denilen sırt omurlarındaki eğimin doğal sınırlar üzerinde artması olarak tanımlanabilir. Özellikle modern yaşamın getirdiği sürekli telefona bakma ve masa başında çalışma gibi hergün tekrarlanan, uzun süreli hareketlerden de oluşan sıklıkla görülen bir duruş bozukluğudur.

Omurgamızın, yandan bakıldığında ‘S’ pozisyonu da denilen doğal pozisyonu, bel bölgesinde hafif öne doğru, sırt bölgesinde geriye ve boyun bölgesinde yine öne eğimlerden oluşur. Bu ‘S’ pozisyonu ile adeta amortisör görevi görerek şoku emer ve omurganın yaralanmasını önler. İşte sırtımızda bu eğitim artması kifoz veya kamburluk dediğimiz duruş bozukluğunu ortaya çıkartır.

 

Kifoz nasıl tespit edilir? 

Kamburluk özellikle ileri derecede ise gözle rahatça görülebilir. Öne doğru kapalı omuzlar, üst omurgadaki dış bükey eğrinin artması ve öne gitmiş bir kafa en belirgin özelliklerdir. Klinik olarak 55 dereceye kadar olan kamburluk (Postürel Kifoz) için genellikle egzersiz yeterli olabilirken, 50-70 derece (Yapısal Kifoz) için korse, ileri derecede kifoz oluşması durumunda ise cerrahi müdahale gerekebilir. Kifoz derecesini ölçmek için röntgen, solunum testleri, MRI yöntemleri kullanılabilmektedir. Kifozun türünü ve uygulanacak tedavi yöntemini belirleyecek olan tıp doktorlarıdır. Dolayısıyla herhangi bir egzersiz veya farklı bir yöntem denemeden önce mutlaka uzman bir doktora danışılması gerekir.

 

Kifoz belirtileri

Genellikle görüntüsünden hoşlanmadığımız için kamburluktan kurtulmak istememize rağmen bu duruş bozukluğunun yaşam kalitemizi etkileyecek birçok farklı etkisi de bulunmaktadır. Kifozun belirtilerini omurgada ağrı, sertlik ve duyarlılık, bacaklarda uyuşma, kilo kaybı ve ileri derecelerinde ise nefes darlığı olarak sıralayabiliriz. Bu duruş bozukluğu aynı zamanda boyumuzun kısa görünmesine de sebep olmaktadır.

 

Egzersizin etkisi

Eğer doktorunuz kamburluğunuzun ileri derecede olmadığını ve egzersiz yapmanızın yeterli olacağını belirtmişse Pilates, yüzme gibi egzersizleri rahatlıkla yapabilirsiniz. Tabi ki burada hangi kasların güçlendirilmesi gerektiği önem kazanmaktadır. Genellikle sırt kaslarını güçlendirilmesi ve vücudun ön kısmındaki kasların esnetilmesi tavsiye edilir. Fakat sırtımızda onlarca kas var. Hangilerini güçlendirmek gerekiyor? Aşağıda vereceğimiz egzersizler doğru kas gruplarına odaklanmanızı sağlayacak

 

  • Yüzüstü yere yatın. 10 kez ters mekik hareketini yapın.
  • Yüzüstü yatış pozisyonunda kollarınızı başınızın üzerinde tutun ve 10 kez sağ ve sol kol yukarı kaldırın
  • Ayakta, bir sopayı (vilada sapı da olur) başınızın üzerinde tutun ve 10 kez ensenize indirip kaldırın.
  • Duvara sırtınızı yaslayın topuk, kuyruk sokumu, sırt (kürek kemiklerinin tümü), omuzlarınızın arkası, ve başınızı duvara değdirerek 30 sn. bekleyin.

 

HypeUp içindeki Kifoz Postür için Egzersizler dersimde uygulayabileceğiniz egzersiz ve esneme hareketlerini detaylı bir şekilde anlatıım. Bu videoyu mutlaka seyredin ve sıklıkla uygulayın.