Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

Karın kasları mutfakta yapılır! Ne yemeli, nelerden uzak durmalı?

03/09/2021
Healthline.com sitesinden çeviridir.

Eğer karın kaslarınızın belirgin olmasını istiyorsanız beslenmenizi değiştirmenin vakti gelmiş demektir.

Belirli besinler metabolizmanın hızlanmasını sağlarken, yağ yakımını artırır ve öğünler arasında tok kalmanızı sağlar. Bazıları ise daha fazla kalori almanıza ve vücut yağ oranının artmasına ve kilo almanıza sebep olur.

 

Karın kası için nasıl beslenmeli?

Şaşırtıcı bir şekilde mutfak karın kası yapmak için başlanması gereken ilk yerdir. Diyetiniz bol besleyici, tam gıdalar, meyve ve sebzeler, sağlıklı yağlar ve protein açısından zengin besinlerden oluşmalıdır. Bu besinler hem antioksidanlar ile dolu hem de kalorisi düşük yiyeceklerdir ve kilo kaybı ve yağ yakımına destek olurlar. Ana hedef tüm vücutta yağ kaybı sağlanmasıdır. Popüler bir inanış olmasına rağmen tek bir bölgeden yağ veya kilo kaybı mümkün değildir.

Bu prensiplerle beslenmeyi düzenli egzersiz ile destekleyince hem harcanan kalori miktarı artacaktır, hem de kaslarınız ve takiben vücudunuzun daha sıkı ve şekilli olması mümkün olacaktır.

Karın egzersizleri için tıklayın!

Hangi gıdalar tüketilmeli?

Meyve ve sebzeler hem besin değeri açısından hem de antioksidanlar, lif, vitamin ve mineraller açısından zengindir. Araştırmalara göre günde en az 4 porsiyon sebze tüketimi kadınlarda kilo kaybına ve bel çevresinin incelmesine yardımcı oluyor.

Yulaf, kinoa ve karabuğday gibi tam tahılların tüketimi karın kaslarının belirgin olmasına yönelik beslenirken diyetinizde kullanabileceğiniz gıdalar. Bunlar lif açısından zengin olduklarından dolayı tok kalmanızı sağlayarak kilo vermenize hem de kan şekeri seviyenizin dengede kalmasına yardımcı olurlar. Tam tahıllar aynı zamanda harika vitamin, mineral ve antioksidan kaynaklarıdır.

Kuruyemiş ve tohumlar (badem, fındık kaju, chia ve keten tohumu gibi) lif, protein ve sağlıklı yağlar açısından dengelidirler ve karın kaslarınız için beslenirken size yardımcı olurlar. 

Somon, tuna, sardunya ve orkinos gibi yağlı balıklar omega 3 açısından zengin gıdalardır ve kalp ve beyin sağlığına yardımcı olurken kilo kaybına da destek olurlar. Balık yemek bel çevrenizin incelmesine destek olurken sizi kalp hastalıklarından ve yüksek trigliserid seviyelerinden de korurlar.

Mercimek, bakla, nohut, fasulye gibi sebzelerden oluşan baklagiller protein, lif, B vitamini, demir, magnezyum ve çinko açısından çok zengindir ve tok kalmanıza yardımcı olarak kilo vermenize destek olurlar.

Yeşil çay, siyah çay ve bitki çaylarının kilo kaybına ve yağ yakımına destek olduğu bilinmektedir.

Hangi yiyeceklerden uzak durulmalı?

Belirgin karın kasları için yukarıdaki gıdaları almaya özen gösterdiğimiz kadar, bazılarından da uzak durmaya çalışmalıyız.

Kola, enerji içecekleri, meyve suları gibi şekerli içecekler, vücut yağının artmasına sebep olurlar. Bunlar şeker yüklü olduklarından kalori açısından çok yüksek değerlerdedir ve karın bölgesinin yağlanmasına yol açarlar.

Kızarmış patates, kızarmış tavuk ve yağda kızartılmış yiyecekler yüksek kaloridirler ve ciddi derecelerde trans yağlar içerirler. Trans yağlar kalp hastalıkları riskini artırırken kilo ve vücut yağının da artmasına sebep olurlar.

Yüksek oranlarda alkol alımı hem sağlığınızı hem de diyetinizi sekteye uğratacaktır. Yapılan araştırmalarda içki içenlerinn bel çevresinde bir genişleme olduğu ve vücut yağ oranlarının arttığı görülmüştür.

Kek, bisküvi, kurabiye gibi şekerli atıştırmalıklar eğer karın kaslarınızın belirgin olmasını istiyosanız mimumum seviyerlerde tutulmalıdır. Bu yiyeceklerin hemen hepsi çok fazla şeker içerir ve yüksek kalorilidir.

Beyaz pirinç, ekmek, makarna ve benzeri işlenmiş tahıllar raf ömürleri uzun olabilsin diye besin değeri içeren bir çok özelliklerinden arındırırılmıştır. Tam tahıllarla kıyaslandığında lif oranları ve vitamin değerleri çok daha düşüktür. Karbonhidrat açısından yüksek değerlere sahip bu grup yiyecekler kilo ve vücut yağı artmasına sebep olurlar.