Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

Kaliteli yaş alabilmek için egzersiz

16/01/2019
Canan Cemali, PMA-CPT HypeUp Kurucu Ortağı

Gelişen dünyada ne mutlu ki yaşam süresi uzuyor. Nesillerin bir arada uzun yıllar geçirebilmesi ve aile büyüklerimizin yanımızda olması şüphesiz büyük bir şans. Fakat böyle olunca uzun yaşam kadar kaliteli yaş almanın önemi de iyice ortaya çıkmış oluyor.

Egzersiz yapmanın sayısız faydalarından birinin de BDNF (Brain Derived Neurotrophic Factor) seviyesini artırmak olduğunu biliyor muydunuz? BDNF beyinde türetilmiş sinir hücresi büyüme faktörü demektir. Gelişim çağında sinir hücrelerinin sağlıklı gelişimi ve korunmasından, erişkinlikte ise bu hücrelerin sağlıklı şekilde sağ kalımından sorumlu proteinlerden biridir. Tabii ki zamana karşı BDNF de bir yere kadar dayanabilmektedir ve Alzheimer ya da Parkinson hastalarında, hastaların beyinlerindeki BDNF düzeyleri düşük bulunmaktadır. Hayvanlarla yapılan çalışmalarda, kısa süre yapılan egzersizin bile BDNF düzeylerini artırdığı görülmüştür. Haftada bir yoğun yapılan egzersizden ziyade, her gün düzenli yapılan daha düşük yoğunlukta egzersizin yararı daha yüksektir.

Bu durumda egzersizin bir anlamda demans riskine karşı yapabileceğimiz en iyi önleyici çalışmalardan biri olduğunu açıkça ortadadır.

Egzersiz yapmak solunum ve sinir sisteminde, metabolizmada, kas ve kemik kütlesinde, kardiyovasküler anlamda ve psikolojik olarak olumlu etki yapar. Kendimiz ve sevdiklerimiz için yapabileceğimiz en iyi yatırımlardan biri düzenli bir egzersiz rutini oturtmaktır.

5 tip yaşımız olduğunu biliyor muydunuz?

  1. Kronolojik yaş kaç yaşında olduğumuzdur.
  2. Fonksiyonel yaş bedenimizi nasıl kullandığımız, aktivitelerimizi, yapabildiklerimiz veya yapamadıklarımızla belirlenir.
  3. Biyolojik yaş mesela bizden alınan kan örneği ile belirlenir.
  4. Bilişsel yaş bilişle, zekanın işleyişi ile ilgilidir.
  5. Psikolojik yaş ise duygu durum ve halleri ile ilgilidir.

 

Bunlardan sadece kronolojik yaşımızı değiştirme şansımız yok. Geri kalanlar kronolojik yaşımızın üzerinde veya altında olabilir ve bunları kontrol altında tutmanın en etkili yollarından biri de egzersiz yapmaktır.

Pilates sadece fiziksel bir egzersiz metodu değildir. Joseph Pilates Kontroloji Bilimini oluşturduğunda Tüm Vücut Sağlığı, Tüm Vücut Birlikteliği ve Nefes’i 3 Ana Prensip olarak belirlemiştir. Pilates zihin, beden ve ruh bütünlüğünü koruyarak, kasları güçlendirmek, esnekliği artırmak ve genel olarak daha sağlıklı olabilmek için geliştirilmiş bir egzersiz yöntemidir. Nefes ise zihin ve beden arasındaki bağlantıyı kurmamızı sağlar. Pilateste kullanılan nefes, farkındalığı uyandırmak, oksijen geçişini artırmak ve akciğer kapasitesini artırmak için hareketlere dahil edilmiştir. Nefes Pilatesin olmazsa olmazıdır. Joseph Pilates Nefes’i “İç Duş Alma” terimiyle tanımlar. Bu sayede zihinsel ve fiziksel canlanma ve gençleşme gerçekleşir.

Pilatesin hareket ilkeleri bu egzersiz metodunu aktif yaş almak isteyen kişiler için çok etkili kılar. Bu ilkeler Tüm vücut hareketi, nefes, dengeli kas gelişimi, konsantrasyon, kontrol, merkezleme, kesinlik ve ritimdir. Joseph Pilates dikkatsizce yapılan 20 tekrardansa, mükemmel şekilde yapılan 5 tekrarın çok daha etkili olduğunu bu sistem ile çoktan kanıtlamıştır.

Pilates sadece fit ve güzel gözükmek isteyenlerin değil aynı zamanda pofesyonel sporcuların, postürünü düzeltmek isteyenlerin, fizik tedavi ve rehabilitasyon sürecini tamamlamış kişilerin, ergenlerin, genç ve yaşlı herkesin, her vücut tipine uygun “Akıllı ve güvenli bir egzersiz metodudur.”

Bugün bir çok doktor da konunun uzmanı eğitmenlerce yaptırılan Pilatesin pozitif etkisinden bahsetmekte ve tavsiye etmektedir.

Yeni yılda

HypeUp ekibi olarak dileğimiz, sağlıklı ve fit olmanıza yardımcı olurken daha uzun yıllar sevdiklerinizle, istediklerinizi yapabileceğiniz aktif bir yaşama sizi hazırlamaktır. :)