Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

Hypeup'la esnek bacaklar için 5 öneri

29/04/2022
HypeUp Kurucu Ortak Gamze Kiremitçi

"Stretching çok önemli, esneme hareketleri çok çok önemli."

Sporla dolu bir yaşam kurduğum, spor hocası da olduğum yaklaşık bu 15 senede bu üstteki cümleyi o kadar çok duydum ki. Ama kim esnemeye gerçekten gereken önemi veriyor diye sorsanız, buna cevabım nerdeyse hiç kimse olur. Daha doğrusu çalıştığım balerinleri dışarda bırakırsak hiç kimse diyebilirim. Düzenli olarak yapılan tüm vücudu esneten hareketler ve omurgayı her yöne doğru hareketlendirmek hepimiz için gerekli ve çok faydalı. Gelin esneme konusunda bacaklarımızla biraz daha yakından ilgilenelim.

Bacaklar nasıl esner? 

Bel ağrılarının azımsanamayacak bir bölümünün yeterince esnetilmemiş bacak kasları yüzünden olduğunu biliyor musunuz? Arka bacak kaslarını rahatlatmak, bacaklarımızın önünü düzenli olarak esnetmek ve karnı kuvvetlendirmek tehşis edilmiş başka bir problem yoksa genelde bel bölgemizi her zaman rahatlatır ve ağrısız bir yaşama kavuşmamızda yardımcı olur. Ayak ağrısı ya da bel ve bacak ağrısı çeken kişilerde bacak kaslarının kısalmış olması genelde görülen bir durumdur. Bu fazla ayakta durmaktan, fazla oturmaktan bazen de fazla yürümekten ya da yoğun bir antrenman yapıyor olmaktan dolayı olabilir. Bu yüzden her durumda bacakları esnetmek ilk andan itibaren çok faydalı olacaktır. Bacak kasları; arka bacak, ön bacak, iç bacak, baldırlar ve kalça esneme hareketleriyle tümden esnetilip rahatlatılabilinir. Yazının devamında tüm bacakların esnetildiği derslerimize ulaşabilirsiniz.

 

Bacak esnetme hareketlerinin faydaları nelerdir? 

Doktorunuz ya da fizyoterapistiniz aksini söylemediği ya da farklı bir tedavi önermediği sürece bacak esnetme hareketleri aşağıdan yukarıya doğru bedenimiz için çeşitli faydalarla doludur.

Hareketsizlikten ve masa başı yaşamdan oluşan ağrılara bacakları esnetmek çok faydalıdır. Spor sonrası esneme kas ağrılarının olmaması için mutlaka gereklidir. Yatmadan önce yapılan kalça ve bacak esnemeleri güzel bir uyku için birebirdir. Esneme hareketlerinde düzenli nefes alıp vermek tüm vücudu canlandırmaya yarar ve ayrıca strese karşı da tam bir koruma kalkanıdır.

 

Bacak esnetme hareketleri ne zaman yapılmalı? 

Bacak esnetme hareketleri uzun bir yürüyüşten sonra mutlaka yapılmalıdır, oturarak uzun saatler çalışmak zorunda olduğunuz bir dönemdeyseniz saat başı ayağa kalkıp bacakları esnetmek ve oturduğuuz yerden kalçayı esnetmek çok yararlı olacaktır. Antrenman sonrası çalışan ve yorulup kısalan bacak kaslarını esnetmekse olmazsa olmazdır. Dinç bir vücut için spor yapalım yapmayalım tüm esneme hareketleri her gün yapılabilir.

 

Hamilelikte bacak ve kalça esnemesi 

Kalça ve bacak esneme hareketlerine çok ihtiyaç duyduğumuz özel durumların başında hamilelik ve doğum sonrası gelir. Hamileyseniz doktorunuz onay verdiği sürece bu dersteki egzersizleri her zaman uygulayabilirsiniz.

Hamileler için esneme hareket için tıklayın. 

Arka ve iç bacak esneme hareketleri 

Hamstring kaslarımız ayakta, yatarak ya da oturarak türlü seviyelerde esnetilebilir. Hypeup'la seviyenize göre esneme dersini seçebilirsiniz.

Kalça ve bacak esnetme videosu için tıklayın.

Ön bacakları esnetme videosu için tıklayın. 


Kalça fleksörlerini rahatlatmak, bel için, kalça eklemi için ve dizler için çok gereklidir. Bu esneme de yine farklı seviyelerde yapılabilir.

Hassas beller için esneme hareketleri ders videosu için tıklayın. 

Bacakları esnetmek için her şey 

Spor sonrası, yürüyüş sonrası ya da hareketsiz bir günün sonunda tüm bacaklarınız için stretching dersleri Hypeup'ta.

Spor sonrası esneme ders videosu için tıklayın. 

Akışla esneyen bacaklar 

Biraz nefes, biraz akış hem rahatlık hem mutluluk için esnemeye varsanız, hypeup'la seçenekler saymakla bitmez.