Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

Günlük yaşamda sakatlıklardan korunma

27/11/2019
Merve Belen, Uzman Fizyoterapist ve Pilates Eğitmeni

Günlük yaşamda hepimizin korktuğu şeylerden biri de kendimizi bilinçsiz bir şekilde sakatlamak. Oysa buna sebep olacak etkenlerin bazılarını çok kolaylıkla değiştirebiliriz. Örneğin postür, uyku pozisyonları, nasıl ağırlık kaldırdığımız, spor için doğru ısınma ve soğuma, doğru ayakkabı seçimi, spor egzersizlerinin zorluk seviyelerine dikkat etmek bunlardan bazıları.

 

Postür nedir?

Postür, vücut kısımlarının diziliş ve düzenidir. Oturma, ayakta durma, yatma sırasında vücudun duruş şekline statik postür (sabit duruş), hareket esnasında vücudun duruş şekline ise dinamik postür (hareketli duruş) denir. Postür bozukluğu kas iskelet sisteminde ağrıya neden olur. Günlük yaşam üzerinde duruş bozukluklarına bağlı ağrıların olumsuz etkileri görülür.

Postür egzersizleri için tıklayın.

Omurga bölgesinde görülen herhangi bir bozukluk, vücudun diğer bölgelerindeki yaralanma mekanizmalarını tetikleyebilir. Günlük yaşamda postür bozukluğu kişilerde lordoz (çökük omurga), kifoz (kambur omurga), skolyoz (eğri omurga) gibi şekillerde ortaya çıksa bile bunları düzeltmek ve her alanda postürü düzeltmekten geçer. Postür düzeltmek için antrenmanlarınızda zaman haryacabilirsiniz. Peki ya yürüme postürünüz veya ağırlık kaldırma postürünüz? Bunlara da mutlaka özen göstermeniz gerekir.

Örneğin yürüme postüründe omurganın hizalanmasına dikkat edip kalça fleksörlerini aktif kullanmaya alışmanız gerekirken; ağırlık kaldırma postüründe omurgaya binen yükü artırmayan duruşlara özen göstermek çok faydalı olacaktır.

Pilates’in postürün düzeltilmesine ve omurga sağlığına olan etkileri tartışılmaz. Duruşumuzu düzeltmeye en yararlı egzersiz metodlarından biri olan Pilates düzenli yapıldığında, bizi, buna bağlı oluşan ağrılardan uzaklaştıracaktır.

 

Uyku pozisyonları neden önemlidir? Ve hangi uyku pozisyonlarından kaçınmalıyız?

Hiç aşırı kullanıma bağlı sakatlık, cumartesi sendromu ya da 40 yaş omuzu diye bir şey duydunuz mu? Ya da oturmaya bağlı ortaya çıkan diz ağrısı sendromunu duydunuz mu?

Pozisyonlama insan hayatında sadece uyku için önemli bir durum değildir. Ancak uyku esnasında geçirdiğimiz uzun saatleri kontrolsüzce tek bir pozisyonda geçirirsek günün sonunda sakatlığa davet çıkarmış oluyoruz.

O yüzden özellikle tek omuz üzerine aşırı yük binmiş yan yatma pozisyonları ve yüz üstü pozisyonda bağırsak fonksiyonlarını kötü etkileyecek ve mideye baskı yapacak bir pozisyonda uyumamak bizler için verimli olabilir. Doğru yatış şekillerinde vücudun doğal halinde varolan kıvrımları korunur ve bu kıvrımları destekleyici yastıklar eklenir.

Doğru poziyonlanarak yapılan bir Pilates antrenmanı bize doğru pozisyonlanarak uyuma konusunda da yardımcı olacaktır.

 Uyku Pozisyonları blog yazımızı okumak için tıklayın.

Ağırlık kaldırırken nelere dikkat etmeliyiz?

Doğru squat (çökme) yaparak omurgayı öne doğru bükmeden yerden ağır bir şey kaldırmanın, omurganıza binen yükü ne kadar azalttığını size gösterebilsek diğerini bir daha tekrarlamazdınız. Hafif bükülü dizlerle ve dizler düzeltilerek havaya doğru ağırlığı kaldırdığımız bir pozisyonla kendimizi koruyabiliriz. Ayrıca vücut ağırlığımız dörtte birinden daha fazla bir ağırlık kaldırmamaya özen göstermemiz gerekir.

Bir dahaki sefere yerden ağrılık kaldırmaya yönelirken omurganızı korumak için lütfen bu önerileri hatırlayın.

 

Ayakkabı Seçimi?

Artık herkes biliyor. Ergonomi olmazsa, sağlık olmuyor. Doğru ayakkabıyı seçerken ayak ölçüsünün tam alındığından, esneyebilen, hava alabilen ve yürümenin sizi ileriye doğru hareketlendirdiği (itme fazı) fazda size yardım edebilen mekanizmaları olan ayakkabıları tercih etmek her zaman bizleri ve omurga sağlığımızı bir adım öne götürecektir.

 

Antrenman öncesi ve sonrası ısınma/soğuma ve egzersiz zorluk seviyelerinin ayarlanması

Vücutta kas yorgunluğu olduğunda kasların içinde ‘laktik asit’ birikir. Hamlık hissini ve yorgunluğu veren budur. Doğru ısınma ve soğuma, vücutta biriken laktik asit miktarının düzenlenmesine, uzun süredir antrenman yapmayanlar için antrenman sonrası yorgunluğun az olmasına, buna bağlı az bile olsa yapılan ani hareketlerde kas yırtılmaları gibi problemlerin az görülmesine yardımcı olacaktır.

Herhangi bir egzersizin son seviyesinden başlamak yerine, onu parçalara ayırmak ve önce daha kolay varyasyonları yapmaya çalışmak ve kendi vücudumuzun kapasitesini göz ardı etmeden antrenman yapmak sakatlıklardan kaçınmam en önemli yolları arasında gösterilebilir.

Sakatlıklardan kaçınmak için evde Pilates egzersizleriyle kuvvetlenmek ve ev içi düzenlemelerle önlem alabilmek çok kolay. Her yerde Pilates yapabilmek, bize sakatlanmalara karşı önlem alma şansı verir. O yüzden sizlere önerim Pilates’e hemen başlamak için bir adım atın ve mat pilates egzersizleriyle eviniz konforunda yapabileceğiniz egzersizlere göz atın.