Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

Evde Pilates Yapmak Çok Kolay! İşte Bazı İpuçları…

06/06/2019
Pilatesology.com

Evde yapılan Pilates dersleri eğer bir salona üye değilseniz düzenli olarak egzersiz yapmak, salona üye iseniz buna ek bir aktivite olarak, seyahatteyseniz aktif kalabilmek veya diğer hocaların da deneyimlerinden faydalanmak için harika bir yöntem. Evde Pilates yaparak hem tüm faydalarından yararlanabilir hem de stüdyolara ödenen ciddi ücretlerden kurtulabilirsiniz.

Bilgisayar veya tabletinizi açıp, istediğiniz bir online dersi de buldunuz mu antrenmanınızın keyfini çıkarabilirsiniz.

Tam burada şu soruyu soralım: “En son evde egzersiz yapmaya başlamanıza veya bitirmenize engel olan bahane/olay neydi?”

Peki bir soru daha soralım: Bir stüdyoda egzersiz yaptığınızda, evde yaptığınızdan daha çok fayda sağladığınızı hissediyor musunuz?



Bir Pilates stüdyosunda sürekli olarak size izleyen bir çift göz ve hareketleri doğru yapmanız için size yardımcı olan bir çift bilgili el var. Evde ise kendi farkındalığınız ve kendi bilginiz ile başbaşasınız. Buna rağmen, evde kahvenizi içtikten sonra yapılan iyi bir Pilates egzersizi stüdyodaki kadar etkili olabilir.

Hypeup'la antrenman yapmak için tıkla!

O zaman evde iyi bir Pilates antrenmanı yapmanız için bazı ip uçları:

1) Seviyeniz ne olursa olsun temel hareketler ile başlayın



Fiziksel olarak aktif olan kişiler, seviyelerinin yüksek olduğunu düşünüp, Pilates prensiplerini tam sindirmeden ileri seviyede hareketleri denemek isteyebilir. Pilates prensipleri, metodun temelidir ve eğer bunlar tam olarak yerine getirilmeden egzersizler yapılırsa sıradan bir fitness antrenmanından farkı kalmayabilir. Daha ileri seviyeler için hazır olduğunuzu hissetiğiniz zaman bile mutlaka Pilates prensiplerine geri dönüp gelişiminiz için gerekli temeli güçlendirmeyi ihmal etmeyin.

2) Temel prensipleri inceleyin



Pilates’in sağlayacağı faydalar ancak prensiplerinin sürekli olarak uygulanması ile kazanılabilir… (Odaklanmak, konsantrasyon, kontrol, netlik, nefes ve akış) Evde egzersiz yaparken bu prensipleri göz ardı etmeniz olasıdır, işte bu yüzden biraz zaman ayırın ve bu prensipler neden var ve faydaları nedir anlamaya çalışın. Yeteri kadar bilgi sahibi olduğunuzda bu prensipleri farklı şekillerde kullanarak antrenmanlarınıza renk katın. Örneğin:

  • Harika akışı olan bir antrenman oluşturun
  • Egzersizlerdeki nefes alıp verme şeklini değiştirin ve vücudunuza nasıl bir etkisi oluyor gözlemleyin
  • Hareketleri son derece yavaş bir tempo ile yapıp netlik ve kontrole odaklanın
  • Zihninizi günlük düşüncelerden arındırın ve sadece yaptığınız hareketlere konsantre olun

 

3) Pilates’i günlük hareketlerinizin bir parçası yapın



Pilates’in en büyük faydası her gün tekrar tekrar yaptığımızın hareketleri (çocuğumuzu kaldırmak, ağır bir çanta taşımak, yürümek, arabanın arkasına uzanıp bir şey almak, vb) çok daha kontrollü yapmamızı sağlamaktır. Bu gündelik aktiviteleri yaparken Pilates prensiplerini düşünerek hareket etmek bu egzersiz metodunun işe yaradığının en büyük göstergesidir. Pilates’i günlük hareketlerinizin bir parçası yapmak sandığınızdan çok daha kolaydır ve ekstra bir zaman ayırmanızı gerektirmez:

  • Postürünüzün farkında olun ve Pilates’te önerilen şekilde kendinizi taşıyın
  • Pilates nefesi ile vücudunuzdan stresi uzaklaştırmaya çalışın
  • Tüm aktivitelerinizi zihin/beden ilişkisini kurarak ve kontrol ile yapın

 

4) Dikkat dağıtan şeylerden uzaklaşın



Eğer sonuç almak istiyorsanız egzersizleri yapmanız lazım, bunun kestirme bir yolu yok. Evde Pilates’e ayırabileceğiniz zaman konusunda samimi olun ve buna göre plan yapın. Antrenman yapacağınız saati belirleyin ve o saati sadece buna ayırın. Telefonunuzu kapatın, iş veya ev ile ilgili konuları zihninizden uzaklaştırmaya çalışın ve kendinize odaklanın. Bir arkadaşınız ile birlikte evde egzersiz yapmak hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

Araştırmalara göre enerjik her türlü aktivite kilo kaybı ve ruh sağlığı açısından olumlu sonuçlar elde edilmesine yarıyor. Haftada 2 kez 1 saatin üzerinde yapılan yoğun egzersizler yerine her gün 20-30 dakika evde yapılan Pilates egzersizleri hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

5) Zor bir hareketi deniyorsanız videoyu durdurup doğru olana kadar tekrar tekrar o hareketi yapın



Evde Pilates yapmanın en iyi yanlarından biri tempoyu tamamen siz belirlersiniz. Online bir video kullanarak antrenman yapıyorsanız istediğiniz zaman beklet (pause) tuşuna basıp o hareketi daha iyi yapana kadar tekrarlayabilir ya da daha çok sayıda yapıp süreyi uzatabilir ve çalışmanızın yoğunluğunu artırabilirsiniz.

6) Haydi o harika Pilates kıyafetlerini üzerinize geçirin!



Pilates hem zihninizin hem de vücudunuzun potansiyelini kullanmanızı sağlar. Buna ayırdığınız zamanın aynı zamanda keyifli bir deneyim olması için gayret gösterin. Evde olsanız bile en güzel Pilates kıyafetlerinizi giyin ve kendinizi motive edin! Joseph Pilates’in de dediği gibi “Eğer gerçekten çok üşümüyorsanız asla eşofmanlar ile egzersiz yapmayın.” İçinizdeki Diva’yı serbest bırakın ve evde egzersiz yapmanın keyfini çıkarın.

Pilatesology.com

https://pilatesology.com/2014/06/7-tips-to-improve-your-at-home-pilates-practice/