Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

Esneme Hareketlerinin Faydaları

22/04/2022
Pilates Eğitmeni Seza Bali, @okadarbasit

Sağlıklı bir kas iskelet sistemi için kaslarımızı kuvvetlendirdiğimiz kadar esnetmemiz de lazım. Sporla yorulan ve gelişen kasları eğer yeteri derecede dinlendirmez ve esnetmezsek günün birinde kas yaralanmaları, zedelenmeler, eklem ağrıları gibi problemlerle karşılaşabiliriz. Bunun önüne geçmek de bizim elimizde, günde sadece 15-20 dakika kadar uygulayacağınız esneme hareketleri ile daha sağlıklı bir bedene sahip olmanız mümkün. 

Esneme hareketi ne işe yarar? 

Esneme hareketleri, kas ve bağ dokularının elastikiyetini ve hareketliliğini artırmak amaçlı yapılır. Düzenli esneme ile kas yapısı daha esnek bir hale gelir, bu da kas dokusunun sağlığı için kasın kuvvetli olması kadar önemlidir. Daha esnek, hareket açısı daha geniş olan kaslar ve eklemler vücudun daha rahat hareket edebileceği anlamına gelir. Gevşeyen kaslar sayesinde vücuttaki gerginlik de azalır, bu ruhsal rahatlamaya da yol açar. Düzenli yapılan esneme hareketleri ile hem spor sonrası kasların iyileşme süreci hızlanır hem de sakatlık riski azalır. 

 

Esneme hareketleri zayıflatır mı? 

Esneme hareketleri yavaş ve enerji gerektirmeyen hareketler olduğu için ekstra bir kalori harcamanıza sebep olmaz, dolayısıyla özellikle zayıflamaya yardımcı olmaz. Ancak sağlıklı bir zayıflama yolculuğunda spor ve beslenme el ele olduğu gibi, esneme de sporun olmazsa olmaz bir parçasıdır. Dolayısıyla zayıflama sürecinizde diyetinize önem verdiğiniz kadar spor ve esneme hareketlerine de önem verin.

 

Esneme hareketleri boy uzatır mı? 

Yetişkin yaşımızda boyumuzu uzatmamız maalesef mümkün değil, ancak gittikçe kamburlaşan omurgamızı dikleştirecek ve esnemelerle omurların arasındaki mesafeyi artıracak hareketlerle boyumuzu olması gereken uzunlukta koruyabiliriz. Bilinen şu ki günlük alışkanlıklardan ve çalışma hayatı koşullarından dolayı veya gün içerisinde farkında olmadan yaptığımız hareketlerle postürümüze dikkat etmiyor, ve zamanla kamburlaşan bir sırta sahip oluyoruz. Bu da aslında bizi olduğumuzdan daha kısa gösteriyor. Özellikle bacak, bel ve sırtı esneten hareketler ile bu bölgelerde bir rahatlama yaşayabilir ve zamanla duruşumuzu da daha dik bir konuma getirebiliriz. Bu da dolayısıyla boyumuzu uzun gösterecektir. 

Siz de haftalık rutininize düzenli olarak esneme egzersizleri katmak istiyor fakat nereden başlamanız gerektiğini bilmiyorsanız HypeUp’ta her farklı seviye ve ihtiyaca uygun pek çok farklı esneme videosu var. Derslere ulaşmak için sizi böyle alalım.

 

Sena Kunaç’ın derslerinden: 

Yumuşak Akışlar

Nefesi Hisset

Sandalye Yogası 1 

Sandalye Yogası 2

 

Rana Ortan’ın derslerinden: 

Genişleyen Kalp

Zinde Beden

 

Seda Mecit’in derslerinden: 

Açıl ve Güçlen

 

Beste Aksoy’un derslerinden: (H3)

Dik Bir Duruş İçin Yoga

Tüm Vücut Esneme

 

Fulya Varışlı’nın derslerinden: 

Spor Sonrası Esneme

 

Aysun Düz’ün derslerinden: 

Vücudunuzu Uyandırın

 

Sağlıklı egzersizlerle hem bedeni hem ruhu rahatlatmak için Hypeup'la.