Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

Spor matı nasıl seçilmeli?

11/07/2021
Canan Cemali, PMA-CPT HypeUp Kurucu Ortağı

Egzersiz yapmaya hazırsın! Peki matın hazır mı? 

Nasıl bir mat seçimi yapmalıyız?  

Egzersiz yaptığımız matlar çeşitlilik gösterir. Pilates, Yoga veya Fitness, yapacağımız antrenmana göre mat seçimimizi yapmalıyız.

Yoga matları, pilates matlarına göre daha sert ve ince bir yapıdadır. Yoga matıyla Pilates yapmak bazı pilates hareketlerinde sizi zorlayabilir. Aynı şekilde Pilates matları da daha esnek ve kalın olduğu için Yoga yaparken kayabilir ve zemini hissetmeyi zorlaştırır. Genellikle Pilates ve Fitness için aynı matlar önerilir. Mat seçimi yaparken en önemli özelliklerden biri matın en az kendi boyumuzun uzunluğunda olması ve matın kalınlığıdır. Mat çeşitlerine baktığımızda hem yoga hem de Pilates için çeşitli kalınlıkta matlar bulmak mümkün.

 

Mat için kalınlık tercihimiz neye göre olmalı? 

Pilates Matları:

  • Pilates yaparken daha rahat olmalıyız ve vücudu zeminle temas ettirmeyecek kalınlıkta bir mat seçmeliyiz.
  • 10 mm-15 mm arasında bir tercih daha doğru olacaktır.
  • Bu şekilde omurga ve diz sağlığımızı daha iyi koruruz.

 

Yoga Matları:

  • Yoga yaparken ise daha ince bir mat tercih edebiliriz.
  • Eğer dizlerin hassassa daha kalın bir mat seçebilir veya diz üzerindeki pozlarda, matı ikiye katlayabiliriz.
  • Yoga matları daha sert bir yapıda olduğu için 8mm’lik bir tercih yapılabilir.

 

Pilates matları daha kalın olduğu için matın üzerinde yapılan denge hareketlerini daha zorlaşır. Bu bilgiyi, Fitness, güçlendirici egzersizler veya Yoga denge pozlarında hatırlamakta fayda var.

Pilates matları Yoga matlarına göre kaygandır. Kaygan olmayan seçenekleri de mevcut fakat ne yazık ki daha pahalı. Pilates matının altına bir yoga matı veya marketlerde satılan kaydırmaz örtülerden koyarak kayması engelleyebilirsin.

Pilates matın yoksa halının üzerine havlu serip yapabilirsin. Ama bunun geçici olmasını ve bir an önce bir mat almanı öneririm.

 Spor Taytı Nasıl Olmalı? blog yazısını okumak için tıklayın.

Matı hangi fiyat aralığında seçmeliyiz?

Matların ortalama fiyatı 75TL kadar. 25 TL’den 400TL’ye kadar bir geniş bir seçenek var. Kendi bütçenize uygun bir tercih yapabilirsiniz.

 

Mat bakımı nasıl yapılmalıdır?

Matların hiçbiri yıkanmamalıdır. Matınızı su ve temiz bir bezle egzersiz öncesinde ve sonrasında silebilirsiniz. Su ile silerken birkaç damla çay ağacı yağı kullanırsanız antibakteriyel etkisinden dolayı daha hijyenik olacaktır.