Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

Egzersiz yapmak strese karşı daha dayanıklı olmanızı sağlar!

05/11/2021
Shape Magazine

 

Ter atmak zihinsel dayanıklılığınızı artırabilir, işte detaylar!

 

Egzersiz yapmanın fiziksel faydaları saymakla bitmez, ama zihin sağlığı için yararları da azımsanmayacak kadar önemli. Egzersiz bizi daha mutlu ve dayanıklı yaparken stres seviyemizi de azaltıyor. Hadi gelin kas ve zihin bağlantılarına bakalım.

"Pilates ile Daha Güçlü" özel programı için tıklayın.

Kaslarımızın fizyolojik ve zihin sağlığımızın üzerinde ne kadar etkisi var? Bilime göre, vücudumuz hareket ettiğinde kaslarımız miyokin denen bir kimyasal salgılıyor bu da hem modumuzu yükseltiyor hem de zihnimizi strese daha dayanıklı hale getiriyor. “Ben bunları ‘Umut hücreleri’ olarak adlandırıyorum” diyor Ph.D. Kelly McGonigal.

Egzersiz yapılan günlerde strese sebep olan şeylerin ruh halimiz üzerinde daha az etkisi oluyor. Bununla da kalmıyor, egzersiz düzenli yapıldığında beyne olan etkisi daha kalıcı olup beyin sağlığının korunmasına yardımcı oluyor.

“Kaslarınız hangi egzersizi seçerseniz seçin bunu yapıyor: Dans, ağırlık kaldırma, yürüyüş, yüzme… Kaslarınızı kullandığınız sürece bu zihin sağlığınız için pozitif olarak çalışmaya başlıyor.”




Peki ‘Umut Hücreleri’ nasıl çalışıyor?

"Egzersiz yaptığımızda kaslardan salgılanan kimyasalar beynin farklı bir şekilde çalışmasını sağlar, örneğin hipokampusa yeni nöronların eklenmesi ya da beynin korku ve anksiyeteyi azaltmasını sağlayacak bağlantıları kuvvetlendirmesi gibi..

En güzel tarafı da bunun için yapılan egzersizlerin çok ağır olmasına gerek yok. Vücudun belirli bir yoğunlukta çalışması yeterli. Egzersizin yoğunluğu arttıkça daha fazla kimyasalın salgınmasını sağlanacak ve faydaları da o oranda artacaktır.

Egzersiz yapmak beynimizi nasıl daha dayanıklı hale getiriyor?

"Önceden de dediğimiz gibi egzersiz yaptığımız zamanlarda stres yaratan durumların üzerimizdeki etkisi daha az oluyor. Daha dayanıklı hale geliyorsunuz zira hareket etmek size olayların üstesinden gelebileceğinizi gösteriyor. Araştırmalara göre 6 hafta düzenli egzersiz yaptıktan sonra beyinde görülen değişiklikler depresyon tedavisi uygulanan hastalar ile benzerlik gösteriyor. İnsanlar daha motive hissedip, daha mutlu ve neşeli hissetmeye başlıyorlar.

"Pilates'e Başlangıç" özel programı için tıklayın.

Beyinde aynı zamanda duyguları düzenlemeye ve stresi kontrol altında tutmaya yardımcı olan değişiklikler de görülmeye başlıyor. Düzenli olarak antrenman yaptıktan sonra, kriz anında sakin kalmanıza yardımcı olacak daha esnek ve dayanıklı bir beyne sahip oluyorsunuz.