Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

Düzenli Bir Egzersiz Programına Başlamak için 10 İpucu

11/05/2021
Self.com sitesinden çeviri

Bir egzersiz programına başlamanın ve bunu devam ettirmenin önündeki en büyük engeller direnç ve isteksizlik.

İnsanları 3 genel kategoride gruplayabiliriz:

  1. Direnenler: Bir türlü başlayamanlar
  2. Bir başlayıp bir bırakanlar ve
  3. Düzenli egzersiz yapanlar

Biliyoruz ki düzenli egzersiz yapmanın birçok yararı var. Öz güvenin artmasından tutun da enerjik olmak ve genel olarak daha iyi hissetmek gibi faydaları da göz önünde bulundurursak egzersiz yapmaya karşı olan direnci yenmemiz gerekiyor.

Bu direncin özündeyse ortak bir duygu var ki o da korku: başaramama, yargılanma veya acı duyma korkusu. Başaramama korkusu geçmiş tecrübelerden gelebilir. Daha önce denemiş ve sonuç beklediğiniz gibi olmamış olsa da bunun çok farklı sebepleri olabilir: yanlış ortam, yanlış aktivite veya yaklaşım… Örneğin başladığınız seviye size uygun olmamış veya ortam ve etrafınızdakiler size çok iddialı gelmiş olabilir.

Korku çoğu zaman kültürel etkilerin sonucu da oluşabilir. Özellikle “fit” olmak ile ilgili kullanılan resimler ve tanımlamalar farklı yaş ve vücut tiplerini dışlarken içimizdeki korkuya yenilmek çok normal.

Tüm bunlara rağmen bunları yenip düzenli egzersiz yapmayı hayatımıza kazandırmak için uygulayabileceğimiz bazı adımlar var:

 

Hoşunuza giden bir aktivite belirleyin

Pilates, dans, kickbox, yoga veya ağırlık kaldırma olsun sevdiğimiz bir aktiviteyi yapmak gerçekten egzersiz ile ilgili hissettiklerimizi etkiliyor. İstemediğimiz bir şeyi yaparken daha en baştan bilinç altımız bir direnç göstermeye başlıyor ama hoşumuza giden bir şey olduğunda onu tekrar ve tekrar yapmak istiyoruz. Bu artık bizim için bir görev olmaktan çıkıyor ve hatta ustalaşmak istediğimiz bir aktivite haline geliyor.

 

Araştırın

Eğer geçmişte ortamdan dolayı hafızanızda kötü bir tecrübe varsa belki bu sefer biraz daha kucaklayıcı bir ortam seçebilirsiniz. Eğer belirli bir salon veya eğitmen ile çalışacaksanız bakış açınızın o kişi veya kurum ile parelel olup olmadığını anlamaya çalışın. Sorular sorun: Programları nasıl oluşturuyorsunuz? Daha önce şöyle problemi olan bir üye ile çalıştınız mı? Ya da, Bu konuda uzman mısınız? gibi…

 

Yavaş yavaş başlayın ve ilerleyin

Eğer sizi çok zorlayan bir program ile başlarsanız daha sonuna varmadan kendinizi kötü hissetmeniz çok normal. Hareketleri kendinize göre ayarlamaya çalışın ve eğitmenden bunların size uygun seviyelerini göstermesini isteyin. Eğer online bir program takip ediyorsanız mutlaka seviyenize göre dersler ile başlayın. Hareketleri rahat yapana ve güçlenene kadar bir ileri seviyeye geçmeyin.

 

Önce evde başlayın

Eğer ilk kez egzersiz yapmaya başlıyorsanız ve başladığınız yer kendinizi kötü hissetmenize sebep olacaksa önce yavaş yavaş evde başlayabilirsiniz. Tüm gözlerin üzerinizde olduğunu hissetmeden evde antrenman yapıp hareketleri öğrenip ondan sonra bir salona gitmeyi düşünebilirsiniz. Artık online derslerin yeni normal haline geldiği günümüzde bu seçenekleri araştırıp evinizin güvenli ve konforlu ortamında spor yapabilirsiniz.

 

Sizi destekleyen bir ortam bulun

Sizi destekleyen bir grup, motive eden bir eğitmen, salonda veya online bir platformda, kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Bu da gerek başarısız olma gerek yargılanma korkunuzu yenmenize büyük katkıda bulunacaktır.

 

Kendinizi motive edecek bir söylem geliştirin

Çoğu zaman yargıların en serti, en büyüğü kendi içimizden gelir. Kendimizi yetersiz görüp, sert davranabiliriz. İşte tam da böyle anlar için kendinize bir söylem, bir slogan geliştirin, örneğin: Herkes gibi ben de buraya aidim. Düşünün, sizin sloganınız ne olur?

 

Durmayın, korkuyu hissedin ve üzerine gidin!

Egzersiz yapmak herkesin hakkı ve siz bunu hakkediyorsunuz. Korksanız bile unutmayın, ne kadar çok yaparsanız o kadar daha kolay bir hale gelecek.

  

Eğer geçmişte bir sakatlanma yaşadıysanız neden ve nasıl olduğunu düşünün

Vücudunuzun hazır olmadığı hareketleri yapmış olabilir misiniz? Bu çoğunlukla yargılanma hissi ile elele gider, kötü görüneceğimizi düşündündüğümüz için hazır olmadığımız hareketleri yapmaya çalışırız. Eğer durum buysa bir ara verip, yavaş ve güvenli bir şekilde ilerlemenin önemini hatırlayın. Kendinize iyileşmek için zaman tanıyın ve sonra gelişim için harekete geçin. Her seviye atlamadan önce mevcut durumda ağrısız ve kolay bir şekilde hareketleri yapabildiğinizden emin olun.

 

Isınmadan asla!

Antrenmanlar öncesi en az 10dk kadar ısınma yaptığınızdan emin olun. Eklem mobilitesine önem verin, ufak ekipmanlar kullanarak kendinizi egzersizlere hazırlayın.

 

Kas ağrısı ile acıyı ayırt etmeyi öğrenin

Uzun bir süre ara verdikten sonra egzersiz yaparsak veya yeni bir metod uyguladığımızda kaslarda ağrı, gerginlik ve yorgunluk olması normaldir. Bazen bu sakatlanma ile karıştırılabilir ama endişe etmeye gerek yoktur. Ama ani bir acı, şiddetli yanma, keskin eklem ağrısı gibi durumlarda egzersizi sonlandırmanız, neyi yanlış yaptığınızı anlamanız ve gerekiyorsa bir uzmana/doktora başvurmanız gerekebilir.

 

Spor yapmanıza engel olan bariyerleri iyi anlamaya ve bunları elemine etmeye çalışın. Korku bazen hayatımızı istediğimiz gibi yaşamamıza engel olur. Doğru platform, doğru eğitmen, doğru ortam ile bu korkularınızın üzeirnden gelebilir ve konforlu ve güvenli bir şekilde hayatınıza sporu sokabilirsiniz.