Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

Doğum sonrası Pilates

21/11/2018
Gamze Kiremitçi, PMA-CPT HypeUp Kurucu Ortağı

Gebelik döneminin mutlu sonla bitmesi her anne adayının hayali ama biliyoruz ki her doğum sancılı ve sonrasında da tamamen bizi bekleyen bir ya da daha fazla bebek var.

Hamilelerle pilates yaptığım yıllar boyunca doğum sonrasına ertelenen tüm planların daha da ertelendiğini görmeye çok alışmıştım ve kendi doğumum sonrası tabii ki ben de tüm düşündüklerimi düşündüğüm zamanda gerçekleştiremedim çünkü artık tüm yönleriyle yeni bir hayat beni bekliyordu.

Lohusalık, emzirme, uykusuzluk, gaz derken kendime zaman ayırmanın mükemmel olacağını bilsem de ilk günlerde bu imkansız gibi geliyordu. Ama sevgili yeni anneler, inanın zaman geçiyor ve bebeğiniz iyi olduktan sonra her şeye sıra geliyor.

Doğum sonrası pilates yapmaya ya da herhangi bir egzersize başlamak için öncelikle doktorunuzun izin vermesi çok önemli. Normal doğumlarda 1, 2 ay olan süre sezaryenle gerçekleşen doğumlarda 3 ayı bulabilir ve zaten ilk 3 ay bebeğinizin size sizin de ona çok ihtiyacınız var.

Doğum sonrası esasında siz de bir iyileşme dönemindesiniz ama tam mesaiyle çalışmanız gerekiyor. Ardından sıra kendinizi biraz toparlamaya geldiğinde eskiden yaptıklarınızı aynı tempoda yapamıyor olmanız da çok normal. Ama emin olun minik adımlarla başlamak çok önemli ve bu adımlar kısa sürede, size hem bedensel hem de ruhsal olarak çok iyi gelecek.

Süt verdiğiniz ve yoğun bir şekilde bebekle ilgilendiğiniz günlerde minik adımlarla bedeninizle ilgilenmenin en iyi yollarından biri tabii ki pilates. Uykusuz gecelerden sonra biraz doğru nefes almak sizi dinlendirecek. İki büklüm süt vermek ve sürekli bebeği taşımak zorunda olan sırtınız, kollarınız size dua edecek. Nereye koysanız yana düşerek uyumaya çalışan başınız boynunuz biraz kendine gelecek. Bebek sahibi olmanın fiziksel ve ruhsal zorluklarına karşı gerilen bedeniniz esnemeye doyamayacak. Ve elbette ki karnınız; Huu hu orda kimse var mı? Uzun ama çok uzun süredir bağlantınızı kestiğiniz hatta bir kısmımızda doktorlar tarafından gerçekten de kesilen o güzel karın kaslarımızla yeniden tanışmaya hazır mısınız?

Doğum sonrası pilates yaparken hemen sınırlarınızı çok net koymamaya dikkat edin ve kendinizden çok fazlasını bekleyip haksızlık etmeyin. Çünkü zaten dünyanın en önemli işini yapıyorsunuz. Önce esneme egzersizleri hafif yürüyüşler ve nefesle işe başlamak kesinlikle en güzeli. Bir de hareket sınırlarınızı belirlemeniz çok önemli, yani eskiden yaptıklarınızın ne kadarını doğum sonrası da yapabiliyorsunuz ve buradan başlayıp gelişiminizi nasıl devam ettireceksiniz. Karın kaslarınıza lütfen çok çok nazik davranın, ortadaki siyahlaşıp karnınızın genişlemesine yardımcı olan çizgi var ya onun düzelmesi 26-30 haftaları bulabiliyor.

Evden çıkıp bir stüdyoda ya da spor salonunda bir hoca eşliğinde pilates yapabiliyorsanız şanslısınız hem az da olsa yalnız kalabiliyor hem de hocanızla umarım ki en doğru hareketleri yapabiliyorsunuz. Sevgili yeni anneler, hamilelik dönemi kadar doğum sonrasında da kiminle pilates yaptığınız çok önemli. Yasal bir stüdyoda konunun eğitimini almış bir hoca bulmaya mutlaka dikkat edin çünkü doğum sonrasında da bedeniniz en özel ilgiyi hak ediyor kendinizi bilen ellere teslim etmeyi ihmal etmeyin.

Bir çoğumuz da üstteki şanslı azınlıktan değiliz, “evden çıkıp pilatese gitmek mi?” dediğinizi duyar gibi oluyorum. Tam da bu sebeple neyse ki biz yılların tecrübesini ve en iyi hocaları size getirdik diyebiliyorum. Kendinizi dışarı atamasanız da her neredeyseniz bulduğunuz aralarda bilgisayarınızı ya da tabletinizi, telefonunuzu açıp tamamen doğum sonrası için hazırladığımız derslerden faydalanabilirsiniz. HypeUp'taki doğum sonrası özel programında yer alan dersleri güçlenene kadar defalarca yapabilirsiniz.

Yeni anneler, evet ben de yeni bir anneyim. Bu satırları çok şükür ki en zor ilk seneyi tamamlamış bir anne olarak yazıyorum. Durumumuzu ve işimizi hiç hafife almadan yazdım bu yazımı sanırım fark etmişsinizdir. Ama inanın zaman çok çabuk geçiyor ve bebekler iyi oldukça bizler için de her gün bir öncekinden daha kolay, daha fit, daha eğlenceli ve daha güzel oluyor.

Doğum sonrası videolarımızda ve bir sonraki yazımızda buluşmak üzere hoşça kalın ve Joseph Pilates’in şu sözünü unutmayın. “Hareket İyileştirir”

Gamze Kiremitçi