Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

Diyafram Nefesi ve Diyafram Nefes Egzersizleri

21/03/2022
HypeUp Kurucu Ortak Gamze Kiremitçi

Vücuda bir bütün olarak bakmak, içerden dışarı doğru güçlenmeyi, iyileşmeyi ve yapılanmayı hedeflemek artık insanla ilgilenen her branşın üzerine düşündüğü ve o şekilde kendini yenilediği bir bakış açısı. Nefesle başlar her şey, bunu da artık hepimiz biliyoruz ve yine son yıllarda diyafram nefesi lafını sıkça duyuyoruz. Ben de bu konuyu ele almak ve bir bilene danışıp hepimiz için genel bir özet çıkarmak istedim. Ellerinin maharetinden ve bilgisinden sıkça yararlandığım Fizyoterapist Canan Eren'e aklıma tüm gelenleri sordum.

 

Diyafram Nedir?

 Diyafram solunumun primer yani birincil kasıdır. Kaburgaların tam altında, karaciğer ve mide gibi organlara komşudur. Önden arkaya, sağdan sola uzanan 3 boyutlu çok büyük bi kas grubudur. Sırt omurları, göğüs kafesi, bel omurlarından tutun da gövdemizi alt vucüdümüza bağlayan psoas major kasına kadar dokunan bir kastır. Pilates eğitimlerim esnasında gittiğim bir kadavra incelemesinden de çok net hatırlarım, içine nefes alıp verdiğimiz bu balonsu kubbe şeklini andıran yapı gözümüzde akciğer gibi canlanmamalıdır bu bir kastır. İnsanoğlunun yaşamını sürdürmek için bırakamayacağı tek eylem nefes almak olduğuna göre ve diyafram da nefesin birincil kası olduğuna göre, diyafram bizim için hayati bir öneme sahiptir.

 

Diyafram nefesi ne demektir?

 İster ağzımızdan ister burnumuzdan başlatalım, nefesi doğru bir şekilde aldığımızda diyaframın kubbe şeklinde olan tepesi aşağı doğru düzleşir, sönmüş balon görüntüsü alır ve göğüs kafesinin hacmi artar hava içeri dolar. Verirken de göğüs kafesimizin hacminin azalmasıyla diayframın dışa doğru kubbe şekli yeniden oluşmaya başlar ve hava dışarı çıkar. Bu nefes alış verişin temel mekanizmasıdır.

Pilates'e Başlangıç özel programı için tıkla!  

Diyafram doğru çalışmazsa neler olur?

 Bu hayati kasımızı böyle vücudumuzun  tam ortasında enine yerleşmiş gibi hayal edersek hem üst gövdemizle hem alt tarafımızla sıkı bağlantıda olduğunu söyleyebiliriz. Diyafram kasımız doğru çalışmazsa göğüs kafesi üst bölgede yine genişleyip hacmini arttırmaya çalışacaktır ve bunu diyafram yardımıyla yapamadığı için boyun bölgesindeki tüm kaslarla kendini yukarı ve dışarı doğru büyütmek isteyecektir. Bu da ciddi boyun ağrıları ve sorunlarına sebep olacaktır. Bu Diyaframın iyi işlememesi durumunda en çok görülen problemlerden biridir.

Diyaframın alt tarafta nelere kadir olduğunu da Canan Eren bana çok detaylı anlattı tabi ama ben kısaca özetlemeye çalışacağım. Diyafram yine işlevi ve pozisyonu gereği bağırsaklara, başta dediğimiz psoas major kasına ve vagus sinirine de komşudur. Onun düzgün çalışması, duygu durumumuzdan, bağırsak düzenimize, sinir ve denge sistemimize hatta cinsel hayatımıza kadar etki eder. Diaframın iyi çalışıyor olması bel sağlığı ve işlevi açısından da çok önemlidir. İlk cümlemize dönersek artık tüm bedenimizi bir bütün gibi görme noktasında neredeyse her yerimize temas eden Diyaframın iyi çalışıyor olması bizim için çok önemlidir. Onu iyi çalıştırmak zor değildir ve getirileri çok fazla olacaktır.

 

Doğru Diyafram nefesi nasıl alınır?

 Sanırım burda kullanabileceğimiz en doğru tanım "aldığımız nefese diyaframı en sağlıklı şekilde katmak" olacaktır. İşe temelden biraz emek ederek başlamak gerekli, "Diyafram nefesi nasıl alınırı?" deneyimleyerek ve üstüne farkındalıkla düşünüp çalışarak çözebiliriz. Fizyoterapistimiz Canan Erenle HypeUp ailemizin en değeli üyelerinden Seza Bali size bu konuda küçük bir başlangıç verebilirler mesela.

Sonrasında nefes terapisine başlamanızı önerebilirim, son 5 senedir dönem dönem kısa olmayan sürelerle nefes terapistleriyle çalışıyorum ve diyaframımı doğru kullanmaktan başlayarak nefesle tamamen yenilenme hissine kadar hayatıma çok faydası olduğunu görebiliyorum.


Diyaframı doğru ve etkili kullanmak için ne yapmalıyız?

 

Diyaframımızı çalıştırmayı başardık nefes kapasitemize ekledik ve bütün sağlığımız için güzel bir adım attık. Şimdi ne yapacağız? Tabii ki başta Yoga ve Pilates :) Bu 2 egzersiz biçimi ilk hareket komutu olarak başa nefesi alır. Pozlar, setler ve seriler sürekli dikkatin nefese verilmesiyle başlar. HypeUp'ta Türkiye'nin en iyi eğitmenlerinin hazırladığı yüzlerce yoga ve pilates dersi var biliyorsunuz. Nefesi doğru kullanmayı iyice öğrenip pratik ettikçe yaptığınız diğer sporlara da faydası olduğunu görmeye başlayacaksınız. Ruhunuza ve bedeninize sadece doğru nefes almanın bile ne kadar iyi geldiğini de tabii ki mutlulukla hissedip anlayacaksınız.