Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

Diastasis Rekti ile ilgili bilmeniz gerekenler

11/04/2019
Amanda Altman

Doğum sonrası oluşan diastasis rekti yeni anne olanların yarısından çoğunda görünüyor ama merak etmeyin, düşündüğünüz kadar korkutucu bir durum değil. Şaşırtıcı bir şekilde yeni doğum yapan annelerin %60’ında görünen diastasis rekti, bizim baklava kasları olarak da bildiğimiz rektus abdominis kasının ortadan ayrılması ile oluşan bir durumdur. Bir çok kadın doğum gerçekleşene kadar bu durumun farkına bile varmaz.

Bebek karında büyüdükçe oluşabilecek bu durumu derinin gerginliğinden dolayı anlamak zordur ve ancak doğumdan sonra gerginlik gidince bu anlaşılabilir bir hale gelir. Rektus abdominis kasını birleştiren linea alba denen dokunun, bebeğin karında büyümesi ile, yırtılması ya da çok gerilmekten dolayı esnekliğini kaybedip zayıflamasıyla bu kasın arasında bir boşluk oluşmasıdır.

Bir çok kadın için diastasis rekti büyüyen karınlarının doğal bir sonucudur, bu yüzden ikiz veya üçüz doğumlarında daha sıklıkla görünür. Kasın ne kadar ayrıldığı önemlidir, eğer bir fıtık oluşturuyor ise işte o zaman bir doktora danışmanın vakti gelmiştir.

Peki bunun önüne geçebilmek için hamilelik öncesi, sırasında ve sonrasında alabileceğiniz önlemler ve yapabilecekleriniz nelerdir?

1. Eğer hamilelik planlıyorsanız mekik hareketlerine biraz ara verin!

Hamile Pilatesi özel programı için tıklayın.


Her ne kadar genetik mirasınızın da etkisi olsa diastasis rekti oluşmasındaki ana etkenlerden biri hamilelik öncesi karın kaslarınızın durumu. Eğer baklava kası olarak da bildiğimiz rektus kasınız yaptığınız mekik hareketlerinden ötürü kuvvetli ise zaten bu kaslar oldukça gergindir ve hamilelik ile birlikte içeriden gelen baskı ile yırtılması daha olasıdır. Bu yüzden mekik ve benzeri hareketlere biraz ara vermekte fayda olabilir.

2. Doğum öncesi yapacağınız doğru egzersizler (tabi ki Pilates) ile bunun önüne geçebilirsiniz


Başlarda her zamanki egzersizlerinize devam edebilirsiniz ama karın yavaş yavaş kendini göstermeye başladığı andan itibaren öne bükülme veya uzun süreli düz plank hareketlerinden kaçının. Bu hareketler rektus kasınızı çalıştırıp, gerginleştirecektir ve karın kaslarınız rahatlayıp bebek için yer açmaya çalışırken bunun hiç bir faydası yoktur.

Bunun yerine doğum sırasında bebeği itmeye yardımcı olacak korse kaslarınızı (transvers kasları) çalıştırmanız daha doğru olacaktır. Güçlü bir transvers kası, en derindeki karın kaslarınız, gövdenizi bir korse gibi sarar ve onu destekler. Hamilelik sırasında yapabileceğiniz ve bu kasları çalıştırmaya yarayacak en etkili hareketlerden biri yan plank hareketidir.

3. Sakin olun! Günlük hareketlerin diastasis rekti oluşmasına yol açması az bir ihtimal.


Rahat bir nefes alabilirsiniz, bir iki istisna hariç gündelik hayatınızda yapacağınız hareketler diastatis rekti ihtimalinizi artırmayacaktır. Fakat, koruyucu birkaç egzersiz dışında, olacaksa bunu önlemenin de kesin bir yolu yoktur.

Yine de hamileyken fazla yük taşımayın, gövdeyi büküp yukarılara ağır eşyalar koymayın. Bırakın bu konuda sevdikleriniz yardımcı olsunlar.

4. Hamilelik sonrası karın egzersizlerine başlamadan önce bir uzmana danışın.


Doğum sonrası Pilates özel programı için tıklayın.

Bir çok kadın biri onlara sende diastasis rekti var diyene kadar bunun farkına varmaz. Bu konuda doktorunuz ya da hamilelik ve sonrası konusunda eğitim almış bir Pilates eğitmeni size yardımcı olabilir.

Peki neye benzer ve nasıl hissedilir? Çoğunlukla karnınızın ortasında bir yumuşaklık ve içinde bir şeyler oynuyor hissi gibi düşünebilirsiniz. Özellikle de karın egzersizleri yaparken karnın ortasında bir çıkıntı oluşması göstergeler arasındadır.

Testi ise son derece basit. Rahat bir pozisyonda yatarken karın bölesinde göbek deliğinizin hemen üstünde bir yere parmaklarınız ile bastırın. Eğer parmaklarınız bir şeyin içinden geçer gibi derine iniyor ise bir ayrılma var demektir. Eğer ayrılma bir parmağın genişliğinden fazla ise doktorunuz ile konuşmayı ihmal etmeyin.

5. Pilates doğum sonrası için çok destekleyici bir egzersiz metodudur.


Pilates yaparken transvers kasınızı aktifleştirisiniz bu da diastasis rekti iyileşmesine birebirdir ve herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek kalmadan vücudun kendi kendini iyileştirmesini sağlar.

Peki doğum sonrası hangi Pilates egzersizleri önerilir? Aslında hemen hemen tüm Pilates egzersizleri yapılabilir burada önemli olan transvers kasınızı nasıl aktif olarak kullanmanız gerektiğini anlamanızdır.

6. Doğum öncesi ve sonrası öne bükülme hareketlerinden kaçının.


Karnınızdaki ayrık düzelene kadar Pilates yaparken öne bükülme hareketlerinden uzak durun. Karın içinde baskıya sebep verebilecek egzersizleri bir süre daha erteleyin, örneğin düz planklar, mekikler, şınavlar, yüksek ağırlıklar kadırmak.

Özetle hamileliğiniz sırasında veya sonrasında karın bölgenizde bir ayrılma veya karın egzersizleri yaparken bir çıkıntı hissediyorsanız hemen önleminizi alın, doktorunuz ya da hamile Pilatesi konusunda bilgili bir Pilates eğitmeni ile konuşun.

Amanda Altman, Pilates Anytime