Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

Değişmek için kendine sürdürülebilir hedefler koy!

14/11/2018
Psikolog Esra Gürkan Sanchi

Çoğumuz değişime direnç gösteririz, dolayısıyla da gelişime… Peki nedir bizi bu kadar korkutup, değiştirmek istediğimiz koşullarda yaşamaya mecbur bırakan? İstemediğimiz bir işte yıllarımızı geçirdiğimizde, mutsuz bir ilişkinin içinde hapsolduğumuzda, daha fit olmak için diyete başlamak isteyip de bir türlü başlayamadığımızda, spor salonunun önünden iç geçirerek geçip bir türlü içeri giremediğimizde; koskoca bir suçluluk duygusu ile baş başa kalıyoruz. Güvenli alanlarımızın dışına çıkma fikri ürkütücü gelir ve bu yüzden bize en bilindik gelen, konfor alanlarımızda yaşamaktan vazgeçemeyiz.

Her gün yeni bir karar vererek yeni bir gelişim planı yapıyor olabilirsiniz! Fakat önemli olan; hedefinize ulaşmanız için harekete geçmenize sebep olacak, gerçekçi bir motivasyon kaynağı bulmak. Düğününe aylar kalan genç bir kızı düşünelim: Hayatı boyunca hiç egzersiz yapmamış ve diyetine hiç dikkat etmemiş. Düğün gününde, en güzel gelinliği giymek ve herkes tarafından hayranlık duyulan bir gelin olmak için, günlerini Pilates salonunda geçiriyor. Bu kızın egzersiz yapmasının altında yatan en büyük motivasyon kaynağı gelinliğin içerisinde büyüleyici görünmek! Oldukça gerçekçi bir motivasyon kaynağı olduğunu söyleyebiliriz. Fakat sorun şu ki; o gün geçtikten sonra tekrar eski haline dönme ihtimali çok yüksek.

Belirlediğimiz hedeflerin gerçekçi olmasının önemini yok sayamayacağımız gibi, motivasyon kaynaklarımızın da sürdürülebilir olması, değişime giden yoldaki ilk adım olacaktır. Yeni yıla girmemize çok az bir zaman kaldı. Yeni yıl için kendimize gerçekçi olmayan hedefler koyma yanlışına düşebiliriz ve bu durum suçluluk duygusu yaşamamızdan başka hiçbir işe yaramaz. Kendi potansiyelinizi göz önünde bulundurarak bir hedef belirledikten sonra bu hedefe ulaşmanızı sağlayacak gerçekçi bir eylem planı yaratmalısınız.

Hedefleriniz açık bir sonucu ya da ödülü kapsamalı

‘Başardığımda elde edeceğim şey ne?’ sorusuna cevap verebiliyor olmanız çok önemli. Kendinizi amaçlarınıza ya da kararlarınıza uygun olmayan şeylerle ödüllendirmeyin. Örneğin eğer amacınız kilo vermek ve aktif, sağlıklı bir yaşama sahip olmaksa kendinizi bir kutu çikolatayla ödüllendirmemelisiniz. Eğer bir anne iseniz ödülünüz çocuğunuz ile daha aktif bir şekilde oynayabilmek, onun aktivitelerine ayak uydurabilmek olabilir.

Gelin yeni yıla, yeni hedeflerle girelim ve kendimize karşı en değerli sorumluluğumuz, konfor alanımızdan çıkmak için doğru ve sürdürülebilir motivasyon kaynaklarımızı bulmak olsun.

Psikolog Esra Gürkan Sangchi