Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

Boyun Düzleşmesi nedir? Nasıl tedavi edilir?

05/04/2022
Hypeup Kurucu Ortak Gamze Kiremitçi

Boyun düzleşmesi omurga sorunları içinde belki de en yaygın olanıdır. Her yaşta, her meslekte, her seviyede boyun düzleşmesine sahip olabilirsiniz. Sıkça yaşanan bu problemi iyi tanımak ve büyük sorunlara sebep olmadan çareler bulmak için HypeUp olarak Fizyoterapist Canan Erenle konuştuk. Öncelikle, kısa bir tanım yapmak gerekirse omurgamıza yandan baktığımızda belde ve boyunda hafif içe doğru eğrilikler olmalıdır, boyun düzleşmesi olan bir kişide bu bölgedeki içe doğru kavisin düzleştiği ve kafanın normalden daha önde durduğu görülür.

 

Boyun düzleşmesi kimlerde olur?

Boyun düzleşmesi 7-8 gibi çok küçük yaşlardan başlayarak ilerleyen yaşlara kadar görülebilir. Başlıca sebepleri masa başında geçirilen uzun saatler ve telefon, tablet gibi araçları sürekli kullanmaktır. Fakat her zaman düzleşmenin birincil sebebi boyun olmayabilir. Sırt omurlarındaki bir problem, herhangi bir eklemde yaşanan bir sıkıntı hatta diafram ve solunum kaslarının alışkanlıkları da boyun düzleşmesine sebep oluyor olabilir.

 

Boyun düzleşmesinin belirliteri nelerdir?  

Boyun düzleşmesi omurganın normal eğrisinin dışında bir yere gitmesi olduğu için zaman içinde disklerde, sinir dokuda ve bunlara bağlı kas dokusunda problemlere sebep olabilir. Bu şikayetler kişide ağrı, hareket kabiliyetinde eksilme, karıncalanma, uyuşma, baş ağrısı hatta bazen kulak çınlaması gibi semptomlara sebep olabilir. Hastanın çalışma pozisyonu, uyku pozisyonu ve uzun saatlerini geçirdiği vücut şekli boyun düzleşmesini etkileyebilir. Yine gözlerin durumunu yani bakışları fikse etmek için sürekli boyundan yapılan bir hareket, düzleşmeyi arttırıyor olabilir.

 

Boyun düzleşmesinin teşhisi için hangi doktora gidilmelidir? 

Boyundaki düzleşmeyi bir ortopedist, bir nörolog ya da bir fizyoterapist muayene ile kolaylıkla anlayabilir fakat seviyesini, disklerde her hangi bir değişime sebep olup olmadığını, fıtıklaşma durumunu ve sinirlere olan etkilerini tam olarak anlamak için bir görüntüleme yöntemine baş vurmak gereklidir.

 

Boyun düzleşmesi geçer mi?

Boyun düzleşmesi bir çok seviyede tedavi edilebilir ama buna bir ilaç aldım iyileştim ya da boyun düzleşmem geçti ve bir daha tekrarlamayacak rahatlığıyla bakmamak gerekir. Hasta önce ilgili sağlık uzmanına ulaşmalı, düzleşmenin tespiti yapılmalı üstüne tedavi şekline karar verilmeli ve tedavi uygulanmalıdır. Fakat sonrasında bu uzun bir süreçtir. Düzleşmenin tekrarlamaması için doğru egzersizler, düzenli ve devamlı olarak yapılmalıdır. Bu egzersizlerin çoğu zaten masa başı çalışanlarına çok iyi geleceği için boynumuzu toparlarken ağrısız ve zinde bir bedene doğru gitmemize yardımcı olacaklardır.

 

Boyun düzleşmesine karşı hareketler 

Boyun düzleşmesi ilerleyen zamanlarda çoğunlukla bel problemleriyle de birleştiği için ve esasında tüm vücudu doğru şekilde çalıştırmak tüm bu dertlere karşı alınacak ilk önlemdir. Biz HypeUp olarak Türkiye'nin en iyi eğitmenleri eşliğinde size sayısız egzersiz videosu hazırladık.

Tedavinizi alıp, ağrılardan kurtulmanızın ardından, uzman kişi size artık hareket etmeye hazırsın dediğinde HypeUp'a girip bu dersleri gönül rahatlığıyla yapabilir ve gittikçe hem sağlık hem güzellik kazanabilirsiniz. Şimdiden geçmiş olsun diyoruz ve antrenmanlarda buluşmayı bekliyoruz.

 

1 – Dr. Nahit Baylan – Bel ve Boyun Hassasiyetleri – 1 

2 – Dr. Nahit Baylan – Bel ve Boyun Hassasiyetleri – 2 

3 – Canan Cemali – Hassas Bir Boyunla Kuvvetli Sırt 

4 – Selen Tezol – Bel ve Boyun – 1 

5 – Selen Tezol – Bel ve Boyun – 2