Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

Bağışıklık Sistemi Nedir?

14/03/2022
Pilates Eğitmeni Seza Bali, @okadarbasit

Bağışıklık Sistemi Nedir ? - Vücudumuzun Natürel Kalkanı

Özellikle pandemi ile yaşadığımız şu son iki senede sıkça duyduğumuz bağışıklık sistemi sanki her şeyin kilit noktası. Bağışıklığı kuvvetli olan kişilerin kolay kolay hasta olmadığını, kendini daha dinç ve zinde hissettiğini duyuyoruz, bu bir şehir efsanesi değil. Hepimizde var, kimininki kuvvetli kimininki ise biraz zayıf. Peki nedir bu bağışıklık sistemi? 

Bir diğer adı immün sistem olan bağışıklık sistemi, her canlının vücudunda bulunan, vücudu dışarıdan giren enfeksiyonlara, toksik maddelere karşı antikorlar üreterek korumaya alan bir sistemdir. Görevi iste bu dış organizmaların vücuda girmelerini engellemek veya girdikten sonra yayılmalarını önlemek. Bağışıklık sistemi aktif ve pasif olarak ikiye ayrılır, aktif bağışıklıkta kişinin kendi vücudunda antikor üretimi ile bağışıklık gelişir, pasif bağışıklık ise dışarıda üretilip vücuda verilen antikorlar tarafından gelişir. 

"Daima Fit" özel programı için tıklayın!

Bağışıklık sisteminin zayıf olduğu nasıl anlaşılır?

Bir kişinin sık sık enfeksiyon geçirmesi, uzun süre normal seviyelerin üzerinde yorgunluk hissetmesi, dudak ve ağız bölgesinde uçuk çıkarması bağışıklık sisteminin zayıf olduğuna dair belirtilerdir. Sindirim sistemindeki dengesizlikler de bir diğer işaret, ishal veya kabızlık gibi sorunlar bağışıklık sisteminizin zayıf olduğunun bir belirtisi olabilir. Ayrıca bağışıklık güçsüz olduğunda vücut kendini geç iyileştirir, herhangi bir yaranızın yavaş iyileştiğini fark ettiyseniz bunu hafife almayın.

Bağışıklık sistemini nasıl güçlendirebiliriz? (bağışıklık nasıl kazanılır?)

Bedenimizin hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını korumalıyız, bunun için de hem beslenmemize dikkat etmeli hem de stresten olabildiğince uzak bir hayat tarzı oluşturmalıyız. Vitamin ve minerallerden zengin bir diyet çok önemli, tabağınız ne kadar renkliyse o kadar sağlıklıdır, tabii pişirme şeklini de unutmamak lazım, kızartmadan uzak durun. Neyi ne zaman yediğimizi de unutmamamız lazım. Şimdi kışın ortasında bile çilek bulabiliyoruz ama doğayı gözlemleyip -bunu en kolay semt pazarlarında takip edebilirsiniz- mevsiminde yetişen sebze ve meyveleri yemeye özen gösterin. Mevsiminde ve doğru koşullarda yetiştirilen besinleri tükettiğimizde vücudumuza çok az koruyucu ve katkı maddesi aldığımızdan emin oluruz. 

 

İş sadece sofrada bitmiyor, aktif bir hayat hem bedenimizi hem de ruhumuzu sağlıklı tutar. Açık ve temiz havada tempolu yürüyüş, nefes egzersizleri, düzenli spor ve 6-8 saat arası kaliteli bir uyku bağışıklık sistemini güçlendirecektir. Sigara tüketmemek ve bol su içmek hücrelerimizin daha iyi çalışabilmesi için önemli, ne de olsa vücudumuzun yarısından fazlası sudan oluşuyor. Ayrıca sindirim sisteminin dengeli çalışabilmesi için probiyotik tüketimi de öneriliyor, kefir, ayran, ev yoğurdu, ev turşusu gibi yiyecekleri beslenmenize ekleyin, ya da doktor kontrolü altında takviye alın.

 "Üye Ol" sayfası için tıklayın.

Aslında yıllardır duyduğumuz şey belli; bağışıklığı kuvvetli olmak demek zaten sağlıklı olmak demek. Bunun için de dünyaları baştan yaratmamız gerekmiyor. Dengeli beslenmek, endişe ve stresten olabildikçe uzak bir hayat yaşamak, yaşımıza uygun, kaslarımızın kuvvetli kalmasına yardımcı olacak egzersizler yapmak ve bunu hayatımızdan hiç çıkarmamak, bol bol güneş ışığı almak, açık havada yürümek, sevdiklerimizle keyifli vakit geçirmek… Bunları yaptığınız sürece zaten sağlıklıysanız, bağışıklığınız kuvvetli ise vücudunuz her daim dışarıdan girmek isteyen mikroplarla savaşır ve sizi hastalıktan korur, siz bunun farkına bile varmazsınız.