Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

10 yaş Gençleşmek için 10 altın öneri

17/02/2021
Op. Dr. Bora ÖZEL Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

Daha sağlıklı ve genç görünmek, güzel bir şekilde yaş almak hepimizin isteği. İnsan yaşını sadece geçen yıllar belirlemiyor, yaşlanma süreci hücrelerimize ne kadar iyi baktığımızla alakalı aslında. Bu iyi bakma durumunla ilgili saatlerce konuşulabilir ama ben sizin için hepimizin bildiği ama sık sık hatırlamakta fayda gördüğüm 10 öneriyi aşağıda özetledim:

 

Uyku

Günde 6-8 saat arasında uyumamız lazım. Hücre yenilenmesi uyku esnasında gerçekleştiği için hayat kalitemizde uykuyu ilk plana koymamız lazım. Bu süreçte hem hatalı üretilen hücreler yıkılmakta hem de kolajen sentezi gibi vücut proteinlerimimiz üçte birini oluşturan yapı taşları sentezlenmektedir. Ne kadar çok kolajen o kadar yavaş yaşlanma demek yanlış olmaz.

"Uyku Neden Önemlidir?" blog yazımızı okumak için tıklayın!

 

Sağlıklı beslenmek

Ne kadar sağlıklı beslenirsek o kadar genç kalıyoruz. Bu çok geniş bir başlık. Neleri kapsadığına baktığımızda proteinden zengin işlenmiş karbonhidrattan fakir beslenmek, organik beslenmek ve anti-aging özellikleri fazla olan gıda ve gıda takviyelerini yeterinde almak şeklinde özetleyebiliriz.

 

Gıda takviyesi ve kolajen kulllanımı

Dünya sağlık örğütü 3 ay boyunca günlük 10 gram kolajen kullanım kürünü yaşlanma karşıtı olarak önermektedir. Kullandığımız kolajenler peptit kolajen dediğimiz hidrolize edilmiş küçük yapı taşları şeklinde olmak zorundadır. Büyük kolajen molekülleri emilemektedr. Bunun yanında hücreler serbest oksijen radikalleri olarak adlandırılan hücrelerin moleküllere ne kadar az maruz kalırsa o kadar genç kalacaktır. Bunun içinde antioksidan vitamin ve moleküllerin dışardan takviye gıda olarak alınması önerilmektedir. Ben de kendi klinik pratiğimde alfa lipoik asiti bu amaçla kullanmaktayım ve hastalarıma tavsiye etmekteyim.

 

Egzersiz

Vücut metabolizmasını hep ayakta tutmak lazım. Bunun için de egzersiz en vazgeçilmez eleman. Sadece kas yapmak gibi düşünmek yanlış olacaktır.  Yürüyüş yapmak, yüzmek, pilates gibi egzersizler kasları hacimce büyütmeden ama yoğun bir şekilde çalışmasını sağlayarak metabolizmamızı hızlandıracaktır. Özellikle pilatesin kasların içinde biriken laktik asitleri uzaklaştırarak kas metabolizmasını hızlandırması hem formda hem de daha genç kalmamızı sağlayacaktır. Burada küçük bir ayrıntı vermek isterim oksijensizliğe en dayanıksız hücrelerimiz kas hücreleridir. Yani kas yaşlanması, yaşlanmanın ilk durağıdır demek yanlış olmayacaktır.

 HypeUp'la egzersiz yapmak için tıklayın!


Su tüketimi

Su sevmiyorum diyenleri duyar gibiyim. Su içmeyen kişilerin hücresel yaşlanmasının çok hızlı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Suyunuzu limon ve nane gibi aromalar ile tüketebilirsiniz.

Su içmenin önemi için blog yazımızı okuyabilirsiniz. 


Güneş

Güneşin UvA ve UvB etkileri, uzun zamandır bilindiği gibi hücrelerimizi yaşlandırmaktadır. Hem kolajen üretimi azalmakta hem de üretilen kolajenler uygun sıkılıkta olmamaktadır.  Diğer maddeye geçmeden ünlü Hollywoon yıldızı Charlize Theron’un “Yağmurlu havalarda bile güneş koruyucumu sürmeden dışarı çıkmıyorum” uyarısını hatırlatmak istedim.

 

Sigara

Sigara cilt kalitesini ciddi oranda bozan içinde 50’den fazla kimyasal içeren ölümcül bir zehirdir.  Artık sigara bırakmanın çok kolay yöntemlerinin olduğu bir dönemde olduğumuzu hatırlatamk isterim sigara içen okuyucularımıza.

 

Cilt ve saç bakımı

Cilt vücudun dış ortama maruz kalan vücudun en büyük organıdır. Temizlenmeye nemlendirilmeye ve beslenmeye ihtiyacı vardır. Bunu tıpkı diş fırçalama rutini gibi her gün ev bakım ürünleri ile  zaman zamanda biz plastik cerrahların ya da dermatologların kliniklerinde profesyonel cilt ve saç bakım uygulamaları ile yapılması gerekmektedir.

 

Topraklama

Vücuttaki negatif enerjinin ve elektriğin atılması için bahçe, park, orman ve deniz kenarı gibi toprak  zemindeki yerlerde çorabınızı çıkararak ayaklarınızı topraklamanız sizin daha sağlıklı ve daha genç yapacak basit bir formül. Özellikle beyaz yakalı olarak adlandırılan sürekli bina gibi beton ortamlarda bulunan insanların her gün doğa ile temas halinde olan insanlara göre daha hızlı yaşlandığı tespit edilmiştir.

 

Stress yönetimi

Belki kontrol etmesi en zor maddelerden biri bu. Hobi edinmek, kitap okumak ve  pilates yapmak benim stress yönetimimde kullandığım 2 önemli faktör.