Spor ve sağlıklı yaşam Blogu

10 Soruda Pilates

01/02/2016
Hürriyet / Osman Müftüoğlu

Pilates popülaritesi hızla artan bir egzersiz. Çok yönlü faydaları nedeniyle benim de yürekten desteklediğim bir aktivite. Ama onda da kafa karıştıran, yanlış algılanan ya da doğru sayılan bazı ayrıntılar var. İsterseniz daha kolay akılda kalabileceğinden hemen sorular ve cevaplara geçelim.



1- Kilo verdirir mi?

Pilates aktivitesi ile bir saatte harcayacağınız enerji miktarı ve temizleyeceğiniz insülin oranı kilo kaybı bakımından ciddi bir şey ifade etmez. Bu pencereden baktığınızda Pilates hiçbir zaman kilo kaybı sağlayan ya da kilo koruma programlarında uygulanan egzersizlerin yerine geçmez. Ama yine de kilo programında olan birinin egzersiz programında Pilates’e de yer vermesi iyi olur. Mesela şöyle bir formül: Haftada beş gün yürüyüş, iki gün pilates.

2- Boy uzatır mı?

Ergenlik sonrasında hiçbir sporun boy uzatıcı etkisi yok. Doğal olarak Pilates’ten de böyle bir fayda beklemek yanlış olur. Ama yine de kaslarınıza kazandırdığı form ve kıvam nedeniyle Pilates sizi daha ince ve uzun gösterebilir.

3- Bel fıtığı yapar mı?

Pilates hatalı uygulandığında sizi bel fıtığı hastası yapabilir ya da uykuya yatmış bir bel fıtığını yeniden aktive edebilir. Bilinçli bir Pilates çalışmasıysa bel kaslarını güçlendirerek bel fıtığını önlemeye destek de olacaktır.

4- Sırt ağrılarına iyi gelir mi?

Sadece iyi gelmez, çok iyi gelir ve bu Pilates’in en mühim başarılarından biridir.

5- Fibromiyalji ile mücadelede işe yarar mı?

Kesinlikle yarar! Fibromiyalji ağrılarının en çok kaynaklandığı yerler kaslar ve kirişlerdir. Pilates kas ve kirişler için kas gevşetici ilaçlardan daha etkilidir.

6- Stresi azaltır mı?

Azaltır! Pilates çalışmaları sayesinde stres yönetiminde başarılı sonuçlar alan birçok hastam oldu. Üstelik çoğunda boyun, sırt, hatta baş ağrıları kısa bir süre sonra kayboldu.

7- Dengeyi destekler mi?

Hem de nasıl! Pilates vücut kaslarını dengelediği ve taraf kaslarını güçlendirdiği için yaşlılık döneminde gelişebilecek düşmelere en etkin önlemlerden biri.

8- Kemik erimesini yavaşlatır mı?

Kesinlikle! Kaslara uygulanan her zorlama germe hareketi kemikleri “daha fazla kalsiyum depolaması” yönünde uyarır. Bu nedenle düzenli Pilates çalışmaları yapan kadınların kemikleri sağlam olur.

9- Uykuya iyi gelir mi?

Her egzersiz gibi pilatesin de uykuyu desteklediği söylenebilir.

Bana göre kas gevşeten ve stres azaltan faydaları nedeniyle Pilates uykusuzlara tavsiye edilecek ilk egzersizlerden biridir.

10- Depresyona faydası olur mu?

Olur! Her egzersiz gibi Pilates’in de depresyonla mücadelede işe yarayabileceğini düşünüyorum.

Şubat 2016, Hürriyet / Osman Müftüoğlu

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/10-soruda-pilates-40057190